kb. 1 kg nyers gombóctészta
25 dkg túró
1 üveg sárgabarackbefőtt
3 evőkanál cukor
A mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg darált mák
5 evőkanál babadara
vanília-aroma
4 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál olaj
A túrót kikeverjük 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál kompótlével. Ezután a kompótot lecsöpögtetjük, a kisebb barackokat egészben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk.
Felteszünk vizet forrni egy széles edényben. Míg felforr, a tésztát lisztezett deszkán kisodorjuk, négyzetekre vágjuk (kb. 8x8cm-es), mindegyik közepére teszünk a túróból. Erre rakjuk a barackokat, és a négy sarkánál összefogva gombócokat formálunk belőlük.
Ha felforrt a víz, beletesszük a gombócokat, de egyszerre csak annyit, hogy legyen helyük majd feljönni a víz tetejére. Fedő nélkül kb. 8-10 percig főzzük, mikor már feljöttek, szűrővel kiszedjük őket, és hagyjuk lecsepegni. Ha kifőtt az összes, egy kevés olajjal meglocsolva félretesszük.
A mártáshoz 0,75 l tejet a cukorral felteszünk forrni, ezalatt a maradék 0,25 l tejben kikeverjük a babadarát. Ha felforrt, gyorsan belekeverjük, és mikor már sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a mákot is. Állandó keverés mellett egy kicsit hagyjuk főni, majd lekapcsoljuk. Ezután keverjük hozzá a mézet, a vanília-aromát és az olajat. Kicsit hagyjuk hűlni, és tálalható.
Megjegyzés:
Ha éppen nincs babadaránk és arománk, akkor használhatunk helyette vaníliás pudingport 1-1,5 csomaggal, és vaníliás cukrot.
Vigyed , egy idős nénitől kaptam, vagy 15 évvel ezelőtt azóta pár kg lisztet megsütöttem .Este meggyúrod tedd hűvösre , másnap gyúrd át mindig csak akkora darabot amekkorát egys...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kókuszgolyó masszához való összetevőket egy tálba mérjük. Kézzel alaposan összegyúrjuk, míg jól formázható masszát kapunk. Kb. 5 dkg-os darabokat mérünk belőle, közepükbe magoz...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA túrót áttörjük, majd összekeverjük a tojással, búzadarával és egy csipet sóval, majd hűtőben 2 órát pihentetjük. Formázás után, forrásban lévő vízben, kb. 5 percig főzzük. Olvasz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogyjól gyúrható tésztát kapjunk. 11 egyenlő részre osztjuk (vagy amennyire sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű