Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kalácska


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


kg liszt

30 dkg vaj

2 egész tojás

5 dkg élesztő

2 kávéskanál cukor

2 kávéskanál só

kb.: 3 dl tej

a tetejére ízlés szerint: só, mák vagy egész köménymag

Elkészítés:


Az élesztőt kis tejjel és pici cukorral felfuttatjuk, majd a lisztből a vajból és a többi hozzávalókból egy jól dagasztható tésztát gyúrunk. Annyi tejet tegyünk hozzá, amennyit felvesz. A tészta azonban ne legyen túl lágy, mert akkor nem lehet jól fonni a kis kalácsokat. Ha simára dagasztottuk, akkor letakarva 1 órát hagyjuk kelni. Ha jól megkelt akkor átgyúrjuk és attól függően, hogy mekkora kalácsokat szeretnénk készíteni vékony, kis hengereket sodrunk. Úgy fonjuk össze, hogy egy rövidebb szálat teszünk középre és U alakban két hosszabbat fogunk hozzá, és mindig csak a széléről veszünk és azt fonjuk a középső szálhoz. A végét összecsippentjük. (Ha kisebb kalácsokat készítünk, akkor ropogósabbak lesznek, ha nagyobbak, akkor puhábbak.) Újra kelesztjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, akkor megkenjük a tetejüket felvert tojással és ízlés szerint sót vagy mákot vagy egész köményt szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben készre sütjük.

Kalácska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Macskaszem
Macskaszem

1. A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Rakott alma banánnal
Rakott alma banánnal

Az almát és a banánt felkarikázom. Kivajazott jénaiba egymásra teszem. Meglocsolom mézzel és rászórom a fahéjport. Tetejére reszelt mandulát teszek, és addig sütöm (előmelegített s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Gedeckter Himbeerkuchen
Gedeckter Himbeerkuchen

250 g Mehl, Puderzucker und 1 Prise Salz mischen. Kalte Butter und 1 Ei zugeben, erst mit den Knethaken des Handrührers, dann mit den Händen zu einem gleichmäßigen Teig verarbeite...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krémtúró vaníliás sárgabarack szósszal
Krémtúró vaníliás sárgabarack szósszal

A tojások sárgáját keverjük fehéredésig a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a csipet sót és a vanília magokat. Öntsük fel a tejjel és takarék lángon (kevésbé gyakorlottak vízgőz fölött)...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk