kg liszt
30 dkg vaj
2 egész tojás
5 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
kb.: 3 dl tej
a tetejére ízlés szerint: só, mák vagy egész köménymag
Az élesztőt kis tejjel és pici cukorral felfuttatjuk, majd a lisztből a vajból és a többi hozzávalókból egy jól dagasztható tésztát gyúrunk. Annyi tejet tegyünk hozzá, amennyit felvesz. A tészta azonban ne legyen túl lágy, mert akkor nem lehet jól fonni a kis kalácsokat. Ha simára dagasztottuk, akkor letakarva 1 órát hagyjuk kelni. Ha jól megkelt akkor átgyúrjuk és attól függően, hogy mekkora kalácsokat szeretnénk készíteni vékony, kis hengereket sodrunk. Úgy fonjuk össze, hogy egy rövidebb szálat teszünk középre és U alakban két hosszabbat fogunk hozzá, és mindig csak a széléről veszünk és azt fonjuk a középső szálhoz. A végét összecsippentjük. (Ha kisebb kalácsokat készítünk, akkor ropogósabbak lesznek, ha nagyobbak, akkor puhábbak.) Újra kelesztjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, akkor megkenjük a tetejüket felvert tojással és ízlés szerint sót vagy mákot vagy egész köményt szórunk a tetejére. Előmelegített sütőben készre sütjük.
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika alját sütőpaparral béleljük,oldalát enyhén vajazzuk-félre tesszük. Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval és a fele cukor m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű---a piskótákat megforgatjuk egy kevés tejben egy tálkában és -szépen sorba rakjuk egy magas falú edényben ---a pudingot vagy krém port mixerrel addig keverjük amig jó kemény nem...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Könnyű1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat kikeverjük, és kikent, kilisztezett tortaformába terítjük, majd a keksz-morzsával beszórjuk. Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk és egyenletesen elosztva...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes