4 közepes édesburgonya (vagy 3 nagyobb)
3 ek. olvasztott vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ek. petrezselyem
só, bors - bátrabbaknak chilipehely
2 ek. reszelt parmezán vagy valami keményebb sajt
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vágjuk le a batáták végét és szeleteljük fel ujjnyi vastag darabokra. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a korongokat és toljuk be a sütőbe 20 percre, amíg megpuhulnak. (Ezt azért ellenőrizzük, mert minden sütő más és más.)
Ha letelt az idő, egy villával nyomkodjuk meg a batátákat, de csak annyira, hogy a felületük rücskös legyen (erre jobban tapad minden) és kicsit le is lapítjuk ezzel.
Keverjük össze az olvasztott vajat a szétnyomkodott fokhagymákkal és a frissen aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd öntözzük meg egyenként egy kanál segítségével az édesburgonya falatokat.
Tegyük vissza a sütőbe további 5 percre, hogy beszívja az ízletes vajat, majd vegyük ki és szórjuk meg a parmezánnal ízlés szerint. Újabb 5 perc a sütőben. Ekkorra már ropogós a héja, a b batáta kellően karamellizálódott és a sajt is ízletesen roppan a tetején.Mindez azt jelzi, hogy elkészültünk.
Melegen tálaljuk. Az elfogyasztás előtt érdemes még egy csipetnyi durva tengeri sóval megfűszerezni, és a legvégén megszórni ízlés szerint chilipehellyel.
Nagyon harmonikus ízek találkoznak ebben az ételben, minden annyira passzol, hogy bár külön-külön elég karakteres összetevőkből áll, a végeredmény egy selymes, finom, kicsit ropogós korongok lesznek. Csuda. De tényleg.
1. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a lisztet, összekeverjük és 1-2 percig hevítjük anélkül, hogy színt kapna. 2. A vajas-lisztes keveréket több részletben felöntjük...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA sajtot lereszeljük, hozzákeverjük a tojásokat és a fűszereket, majd apránként a lisztet (nem kell megijedni, a végére elég sűrű, kemény állagú masszát kapunk, de annál jobb, miné...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a fűszereket. Hozzáadjuk a korianderzöldet és az olajat, majd langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Simára kidolgozzuk,...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámoztam, felkockáztam majd enyhén sós vízben kb. 10 perc alatt puhára főztem. Leszűrtem, egy tálba tettem....villával összetörtem. Hozzáadtam a kukoricalisztet, a z...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű