Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Fokhagymás-vajas tört édeskrumpli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



4 közepes édesburgonya (vagy 3 nagyobb)
3 ek. olvasztott vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ek. petrezselyem
só, bors - bátrabbaknak chilipehely
2 ek. reszelt parmezán vagy valami keményebb sajt

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Vágjuk le a batáták végét és szeleteljük fel ujjnyi vastag darabokra. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a korongokat és toljuk be a sütőbe 20 percre, amíg megpuhulnak. (Ezt azért ellenőrizzük, mert minden sütő más és más.)
Ha letelt az idő, egy villával nyomkodjuk meg a batátákat, de csak annyira, hogy a felületük rücskös legyen (erre jobban tapad minden) és kicsit le is lapítjuk ezzel.
Keverjük össze az olvasztott vajat a szétnyomkodott fokhagymákkal és a frissen aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, majd öntözzük meg egyenként egy kanál segítségével az édesburgonya falatokat.
Tegyük vissza a sütőbe további 5 percre, hogy beszívja az ízletes vajat, majd vegyük ki és szórjuk meg a parmezánnal ízlés szerint. Újabb 5 perc a sütőben. Ekkorra már ropogós a héja, a b batáta kellően karamellizálódott és a sajt is ízletesen roppan a tetején.Mindez azt jelzi, hogy elkészültünk.
Melegen tálaljuk. Az elfogyasztás előtt érdemes még egy csipetnyi durva tengeri sóval megfűszerezni, és a legvégén megszórni ízlés szerint chilipehellyel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon harmonikus ízek találkoznak ebben az ételben, minden annyira passzol, hogy bár külön-külön elég karakteres összetevőkből áll, a végeredmény egy selymes, finom, kicsit ropogós korongok lesznek. Csuda. De tényleg.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Francia hagymakarika
Francia hagymakarika

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Spárgás-zöldborsós rizotto mentával
Spárgás-zöldborsós rizotto mentával

A spárgákat előkészítem, a közepénél és a vastagabbik felénél megfogom, meghajlítom és ahol eltörik, kezdődik a zsenge rész. A megmaradt spárgákat elfelezem és az alsó vastagabbik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Céklafasírt
Céklafasírt

Meghámoztam és a legkisebb lyukon lereszeltem a céklát, az édesburgonyát és a fokhagymát. Hozzáadtam a kicsavart kenyeret, a tojást, megfűszereztem és kukoricadarával, ill. rozsli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Falafel-tócsni
Falafel-tócsni

A csicseriborsót lecsepegtetjük, és egy keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a tojást, a joghurtot és a fűszereket, majd az egészet egy krumplinyomóval pürésítjük. Nem kell, hogy te...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk