1 fej karfiol
2-3 ek. (Sriracha) csípős szósz
1-2 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1 dl paradicsomlé
só, bors
fél csomag koriander/petrezselyem
1 csipet szezámmag (opcionális)
Pikáns karfiolrózsák
2016. augusztus 25. - Heni süt neked
Szeretem a karfiolt. Leginkább a sokféle felhasználási módja miatt. Például az is nagyon tetszik benne, ahogy egy egyszerű zöldségételt is úgy lehet elkészíteni belőle, hogy egyik húsevő ismerősöm sem hiányolja belőle a húst. Pikáns, kissé csípős, sült, de szaftos étel ez, ami teljesen elcsábít.
csipos_karfiolrozsak_1.jpg
Elkészítése:
1 fej karfiol
2-3 ek. (Sriracha) csípős szósz
1-2 gerezd fokhagyma
4 ek. olívaolaj
1 dl paradicsomlé
só, bors
fél csomag koriander/petrezselyem
1 csipet szezámmag (opcionális)
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Szedjük rózsáira a karfiolt és sós vízben főzzük elő. Ez leginkább azt jelenti, hogy félkeményre főzzük, semmiképp NE teljesen puhára! Ha elkészült, egy szűrőkanállal emeljük ki a vízből (így nem törik össze, míg ha leöntjük a vizet róla, esélyes, hogy törni fog), és helyezzük egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba. Egy keverőtálban keverjük alaposan össze a csípős szószt, a paradicsomlevet, 2-3 ek. olívaolajat, sót, borsot. Öntsük a karfiolrózsák tetejére a fűszeres szószt, és sózzuk meg egy picit a tetejét.
Tegyük be a sütőbe és 25-30 percig süssük, míg a teteje kissé megpirul. Tálaláskor szórjuk meg a korianderrel (vagy petrezselyemmel) és a szezámmaggal.
Ha valaki szereti a pikáns dolgokat egy kevés lime levével is megöntözheti a tetejét.
Kitűnő önálló étel, de tökéletes kiegészítője egy vendégváró vacsorának, vagy finom halételeknek.
A borsót áztassuk be egy éjszakára. A citrommal és a borssal sós vízben kb. 25 perc alatt főzzük pépesre. Kevergessük, mert leragad. Mikor kihűlt, turmixoljuk össze a zöldségekkel...
Elkészítési idő: 40 percáztasd be a zabkorpát/pelyhet annyi vízben, hogy pont ellepje. (Talán érdemes a folyadékban egy kicsit meg is főzni, akkor valamivel puhább, a korpa esetén pedig grízesebb ízt kapu...
Elkészítési idő:A lencsét sós, borsos, babérleveles vízben megfőztem. A főzőlevével, tojással, a fűszerekkel, szódabikarbónával, fokhagymával, hagymával és a mustárral összeturmixoltam. Az így...
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc