15 dkg dióbél
1 db cukkini
1 db padlizsán
1 db sonka sütőtök
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db lilahagyma
3 db csiperke gomba
olívaolaj
friss rozmaring
10 dkg vaj (vegánok olajjal helyettesítsék)
2-3 ek. méz
2 db tojás (2 ek. vízzel lehet kiváltani)
5 dkg parmezán (növényi sajt is szuper bele)
5 dkg kenyérmorzsa
1 csomag petrezselyem
só, bors
fél citrom leve
A cukkinit vágjuk félbe és kaparjuk ki a belsejét egy kanállal. Tegyük ugyanezt a padlizsánnal és a tökkel egyaránt. A kikapart húsukat tegyük egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a az előzőleg szárazon megpirított dióbelet, a felnegyedelt gombát, a lilahagymát, a petrezselymet, rozmaringot,fokhagymát, tojást, parmezánt, valamint a morzsát.Fűszerezzük sóval, borssal, és a fél citrom levével. Mixeljük össze amíg egy nagyjából homogén anyagot kapunk (egy-két dió darab nem baj,ha egyben marad).
Térjünk vissza a zöldségekhez. Szurkáljuk meg egy villával a cukkinit. Kenjük meg a belsejét a megolvasztott vaj és a méz keverékével, egy sóval szórjuk meg. Töltsük meg a masszával. A padlizsán húsát belülről metsszük sorban keresztbe, de vigyázzunk, ne sértsük meg a héját. Kenjük meg a mézes vajjal,sózzuk egy cseppet, tegyük bele a tölteléket, majd egy kanál hátsó oldalával nyomkodjuk le, hogy beleférjen a cukkini. A sütőtököt is szurkáljuk meg alaposan egy villával, kenjük be a mézes vajjal, sózzuk enyhén, tegyük bele a tölteléket, nyomkodjuk le, és tegyük bele a padlizsánt. Ezeket a műveleteket a zöldségek mindkét felével ismételjük meg. Majd a legvégén a cukkinik tetejére tegyünk 1-1 szál újhagymát, és borítsuk össze a két megtöltött, rakott zöldségeket.Kössük össze szorosan egy zsinórral.Kenjük meg a maradék mézes, olvasztott vajjal,majd sózzuk meg alaposan a tök tetejét. Csavarjuk bele alufóliába, tegyük egy tepsibe (nem árt, ha kitámasztjuk a két oldalát egy-egy őzgerincformával, vagy bármivel,ami megakadályozza, hogy elguruljon a tepsiben.)
200 fokon előmelegített sütőben süssük 2 órán keresztül. Majd vegyük le a fóliát és hagyjuk 20 percig pihenni. Éles késsel szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre. Kínáljunk hozzá rizst vagy kuszkuszt.
Mennyei finom karácsonyi vega étel készült el. Igazán különleges, egyedi és rendhagyó. Egy igazi álom :)
NAGYON FONTOS: a cukkini, a padlizsán és a sütőtök akkorák legyenek, hogy egymásba téve beleférjenek a másikba!!!
A zabpelyhet egy kevés sós, forró vízzel leöntjük, letakarjuk addig, amíg megphuhul, és felszívja a vizet. Ha sok lett a víz, öntsük le róla. A kihűlt masszához hozzáadjuk az apró...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk, majd langyosra hűtjük. A zúzott fokhagymát, a fűszereket,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A camembert belső csomagolását eltávolítjuk, visszatesszük a fadobozba és a tetejét 5-6 helyen egy kés hegyével megszurkáljuk. Az így képzett kis nyílásokba betűzdeljük a rozmar...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA fetát/juhtúrót egy tálban villával összetöröm, hozzá adom az aprított kaprot, a nagyon apró kockára vágott lila – és új hagymát, sózom, borsozom majd jól összekeverem. A gomba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű