3 kg cékla (lehetőleg hosszúkás, bíborhenger-fajta), 9 gerezd fokhagyma, 2 mk őrölt köménymag, 1 szál tormagyökér, ecet, cukor, só ízlés szerint
1. A céklákat alaposan lekeféljük, megmossuk és lecsöpögtetjük.
2. Mély, nagyméretű sütőtepsibe egymás mellé tesszük, alufóliával szorosan befedjük, és előmelegített, forró sütőben majdnem teljesen puhára pároljuk.
3. Még melegen meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük.
4. A közben meghámozott és lereszelt tormával, és a megtisztított, felmetélt fokhagyma gerezdekkel soronként üvegekbe rakjuk.
5. Leöntjük ecettel, cukorral, sóval, köménymaggal pikánsra ízesített salátalével, amelyet előzőleg felforraltunk.
6. A forró üvegeket azonnal lekötjük, és száraz gőzbe téve 24 órán át, hagyjuk hűlni.
Sötét, hűvös kamrában nagyon hosszú ideig eláll.
Ha friss spenótból készítjük, akkor a megtisztított, alaposan lecsepegtetett kissé összetépkedett spenótot kevés zsiradékon fonnyasszuk meg. Ha kihűlt, nyomkodjuk ki a levét és bot...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA burgonyát meghámozzuk és felvagdossuk, kiolajozott tepsibe tesszük, megszórjuk az édesköménnyel és a korianderrel, majd 180 fokos sütően 30-40 perc alatt megsütjük. Időközben meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűőzzük meg héjában a krumplit, majd pucoljuk meg és szeljük max. 0,5 cm vastag karikákra egy darab kivételével (!), tegyük a karikákat egy magas falú tálba 2. szeljük apróra a lila...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és megpucoljuk. Felkarikázzuk /tojás szeletelővel/ vékony szeletekre vágjuk. Egy üvegtálba összekeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, sót...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű