6 ek porcukor, 6 db tojás, 3 ek rétesliszt, 3 ek finomliszt, 1 db citrom lereszelt héja
krém: 1/2 liter tej, 3 púpozott ek liszt, 1 púpozott ek kukoricakeményítő (ez is lehet liszt), 2 db citrom lereszelt héja, 1 db citrom leve, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db tojás sárgája
díszítés: 2 dl tejszín, kevés citromlé (pár csepp), 2-3 ek porcukor, 1 cs habfixáló, 1 db citrom
1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukrot fokozatosan adagolva hozzá.
2. Ezután a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, közben folyamatosan keverjük.
3. Keverjük bele a citromhéjat is.
4. A lisztet apránként a krémre szitálva óvatos mozdulatokkal keverjük bele.
5. Egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbát végzünk!
6. Ha készen van a sütőt zárjuk le és a nyitott ajtó mellett pihentessük a piskótát 10 percig, majd még 10 percig a formában hűtsük miután kivettük a sütőből.
7. Végül borítsuk rácsra, és ha teljesen kihűlt vágjuk 3 lapra.
8. 3 dl tejet felteszünk forrni, 2 dl tejet kikeverünk a liszttel és a keményítővel, majd a forró tejhez öntjük és besűrítjük.
9. A tűzről levéve néhányszor megkeverve, hogy ne bőrösödjön, teljesen kihűtjük.
10. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és a citrom levét, végül a 2 db tojás sárgáját, és alaposan összekeverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk, és teljesen simára keverjük.
11. A tortát ezzel a krémmel töltjük meg úgy, hogy kívül is vonjuk be vele.
12. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval meg a néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd habzsákból kidíszítjük vele a tortát. .
Tetszés szerint citromkarikákkal (negyedekkel) díszítjük.
A piskóta elkészítése: A tojássárgájákat a cukor felével kihabosítjuk, majd a maradék cukorral a tojásfehérjét habbá verjük , spatulával óvatosan összekeverjük, hogy a habot ne...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta készítése: A négy egész tojást és a cukrot elektromos habverővel legalább öt percig keverjük maximális fokozaton, majd beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót. Papírral k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTojássárgáját a cukorral habosra kavarjuk (fehéredésig). Hozzákavarjuk a többi hozzávalót, végül, óvatosan a habbá vert tojásfehérjét. 160° sütjük 35 - 40 percig (tűpróba) Krém...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA kekszet megdaráljuk (vagy már eleve daráltat veszünk).A vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a darált keksszel. A kapcsos tortaforma aljába egyenletesen eloszlatjuk,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű