tésztához: 8 tojás, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé
krémhez: 15 dkg kristálycukor, 2 tojás, 2,5 dl tej, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 20 dkg vaj, 1 evőkanál rum
díszítéshez: 2-3 dl tejszín, 1 cs vaníliás cukor, keserű kakaópor
1. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral nagyon krémesre, habosra kevertem.
2. A felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörtem, az étcsokoládét késes aprítóval felaprítottam, a tojások fehérjéből kemény habot vertem.
3. A gesztenyét és a csokoládét a cukros-tojásos masszához kevertem, majd óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a fehérjehabot is.
4. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, belesimítottam a tészta harmadát és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
5. A maradék tésztából ugyanígy még két lapot sütöttem.
6. A krémhez a cukrot és a tojásokat lábasba tettem, krémesre, habosra kevertem.
7. Hozzáöntöttem a tejet, kis lángon felforraltam, majd 6-8 percnyi főzéssel besűrítettem, a tűzről levéve hagytam teljesen kihűlni.
8. A vajat először magában, majd a burgonyanyomón áttört gesztenyemasszával és a rummal habosra kevertem, végül - kanalanként adagolva - hozzákevertem a kihűlt krémet is.
9. A tortalapokat a gesztenyés krémmel megtöltöttem: lap, egyharmad krém, lap, egyharmad krém, lap, majd a maradék krémmel bevontam az egész tortát.
10. Rövid időre hűtőbe tettem.
11. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vertem, csillagcsöves habzsákot használva a torta tetejét és oldalát díszítettem vele.
12. Kakaóporral leheletfinoman meghintettem a tetejét, jól lehűtve tálaltam.
23 centi átmérőjű tortaforma
A vajat összemelegítjük a csokival, simára keverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük egy csipet sóval. A tojássárgákat a cukorral, majd a sütőporos-lisztes keveréket, a vaníli...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Elkészítjük a krémet: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A zselatint feloldjuk a kevés meleg vízben és belekeverjük. A margarin...
Elkészítési idő: kb. 2 óra Nehézség: Nehézpiskóta: A lisztet átszitálom, elkeverem a sóval és a sütőporral. Előmelegítem a sütőt 180-190 (alsó-felső) fokra. A tojásokat kettéválasztom. Legelőször midenképpen a sárgáját ve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét habosra keverjük, és apránként hozzáadva a cukrot kemény habot készítünk. A tojások sárgáit egyenként belekeverjük, s fokozatosan beleszórjuk a kakaóporral kever...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes