2,5 dkg friss élesztő, 2 kk cukor, 2,3 dl tej, 50 dkg kenyérliszt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 1 kk só
lekenés: 1 tojássárgája
1. A hozzávalókból kenyérsütőben tésztát dagasztunk és kelesztjük.
2. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor az élesztőt a tejben futtassuk fel, majd tegyük a többi- időközben összekevert hozzávalóhoz- majd gyúrjunk belőle egy könnyen kezelhető, ruganyos tésztát. A kelesztés kb. 1 óra.
3. A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, majd belisztezett gyúrólapon, egyenként négyzet alakúra nyújtjuk a kis gombócokat, majd egyik csücskétől kiindulva feltekerjük, folyamatosan haladva a szemben lévő másik csücsökig.
4. Nem hajlítjuk be, hanem tepsire/sütőlemezre helyezzük egymástól kb. 4-5 cm távolságra és meleg helyen még kb. 40 percig kelesztjük.
5. Ha letelt ez az idő is akkor a pár korty vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük, majd előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal kb. fél óráig sütjük.
6. Egy idő után nézzünk rá és ha már szép guszta, aranybarna a teteje, akkor készen vagyunk.
7. Ha kihűlt félbevágjuk, és ízlés szerint ketchuppal vagy majonézzel vagy mustárral és természetesen virslivel tálaljuk.
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejbe elkeverem a kovászt botmixerrel, beleszitálom a lisztet, hozzáöntöm a meglangyosított cukros tejben felfuttatott élesztőt, tejfölt, vizet. Ezt a kenyérsü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit héjában sós vízben puhára főzzük, majd még melegen lehúzzuk a héját. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a lisztet, fűszereket. 1 dl langyos tejben elmorzsolju...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból előző este kovászt készítünk. Letakarjuk, reggelig kelesztjük. Másnap a tészta hozzávalóit kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a kovászt, és szép fényes tésztát dolgozun...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes