80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg főtt, darált füstölt sonka, 3-4 dl tej, kevés só
1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
2. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
3. Hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
4. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
5. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
6. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
7. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
8. A sütés ideje 60 perc.
1. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad.
2. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük az összes hozzávalót, a fokhagymát belereszeljük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKovász hozzávalóit jól elkeverem, majd éjszakára egy ruhával letakarva a konyhában hagyom. Én mindig beteszem az ilyen kovászokat a mikróba vagy a sütőbe, hogy egyenletes hőmérsékl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítjük az öregtésztát napközben pár órát (1-1.5) az ablakba meleg helyen pihentetve zacskóba , amikor lyukacsos szivacsos lesz már használható , ha jól ki izzadta magát )...
Elkészítési idő: 2.5 óra Nehézség: Közepes