szép nagy paradicsompaprikák tetszés szerinti mennyiségben, kemény, friss fejes káposzta azonos súlyban, literenként 2 dl 10%-os ecet, 5 dkg cukor, 2,5 dkg mustármag, 1 dkg koriandermag, 0,5 dkg szemes bors, 2 evőkanál só
1. Szép nagy paradicsompaprikák tetszés szerinti mennyiségben, kemény, friss fejes káposzta azonos súlyban, literenként 2 dl 10%-os ecet, 5 dkg cukor, 2,5 dkg mustármag, 1 dkg koriandermag, 0,5 dkg szemes bors, 2 evőkanál só.
2. A fejes káposztát külső leveleitől megfosztjuk, gondosan átvizsgáljuk, vagy nagyon vékony csíkokra vágjuk.
3. Kilónként 2 evőkanál sóval és 2 evőkanál ecettel meghintve 2 órán át állni hagyjuk.
4. Közben néhány alkalommal megforgatjuk.
5. A paprikát megmossuk, csumáját és magházát eltávolítjuk, és belülről is átmosva, nyílásával lefelé fordítjuk, hogy a víz kicsuroghasson belőle.
6. A sós-ecetes káposztát enyhén kinyomkodjuk és szorosan beletöltjük a paprikákba.
7. Bő szájú, nagy üvegbe helyezzük, jól kihasználva a helyet.
8. Az ecettel, cukorral, sóval és vízzel pikáns, savanykás levet keverünk, felforraljuk, végül a fűszereket is beletesszük.
9. 5 percnyi forrás után forrón ráöntjük a paprikákra és azonnal lekötjük.
10. Ha kihűlt, sötét, hűvös kamrába állítjuk.
11. Csak három hónapi érés után lesz igazán jó.
A zöldségfélék hordós savanyításának ez olyan egyszerű módja, amely nem igényel előzetes aprítást, tárolást. Minden savanyítandó zöldségfélét jól megmosunk, megtisztítunk, így ker...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűELŐKÉSZÍTÉS Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát. Fontos, hogy mindkét végét levágd! (Fotó: Archívum) Fontos, hogy mindkét végét levágd! (Fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat nagyon vékonyra vágjuk, hagymát félkör alakra, paradicsomot kis cikkekre, de ez is egyéni ízlés dolga. Egy nagy tálba tesszük az összevágott zöldség felét, egy csipe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű