5 literes üveghez: 3 kg kovászolni való közepes uborka, ízlés szerint kapor, fokhagyma, 5 ek só, barna kenyér, kevés méz
tartósítás esetén: szalicil, bórkén
1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka.
2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Egyébként az oldalán 2-3 helyen bevágom.
3. Rádobom a fokhagymát, a sót, és felöntöm langyos vízzel, hogy az uborkákat ellepje.
4. Az üveg száját gézzel lefedem, erre teszem a mézzel megkent barna kenyeret.
5. Az üveg száját kistányérral befedem.
6. Félárnyékos helyen érlelem.
7. A kenyeret a 2. napon levesszük.
8. Az érlelést addig folytatjuk, míg valamennyi uborka egyenletesen sárgulni kezd.
9. Ezután az üvegből leöntjük és átszűrjük a lét, az uborkákat is leöblítjük, és átnézzük, hogy nincs e benne puha, romlott darab.
10. A hibátlan uborkákat a kimosott üvegbe kaporral, fokhagymával együtt visszatesszük, lapos kávéskanálnyi szalicilt és ugyanannyi borként szórunk rá, visszatöltjük a levet, lekötjük.
11. A leve zavaros marad, de karácsonyig eltartható, ha addig el nem fogy.
12. Hűtőben tartjuk, míg el nem fogy.
Friss fogyasztásnál természetesen a tartósítók nem kellenek.
Az uborkákat mosd át jó alaposan, akár többször is. Ezután mindegyiknek vágd le a végeit, majd szurkáld meg őket néhány helyen. Az üveget fertőtlenítsd ki, majd tedd az aljára a ka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paprikát kimagozzuk, ledaráljuk. lábasba öntjük a többi hozzávalókkal, és addig kell főzni, még lekvár sűrűségű nem lesz. üvegbe töltjük, és száraz dunsztba rakjuk. Húsok mell...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTömött fejű fehérkáposztát vásárolunk. A külső, törött, szennyezett levelektől megtisztítjuk, megmosni nem kell. A káposztát félbevágjuk, meggyaluljuk. A vizet sóval, borssal felf...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1,5 kg tisztított csípős kerek pirospaprikát először aprítógépen daráltam, magjával együtt, majd 30 dkg sót tettem rá, citromsavat és botmixerrel pürésítettem. 5 kis üveg lett bel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz