5 literes üveghez: 3 kg kovászolni való közepes uborka, ízlés szerint kapor, fokhagyma, 5 ek só, barna kenyér, kevés méz
tartósítás esetén: szalicil, bórkén
1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka.
2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Egyébként az oldalán 2-3 helyen bevágom.
3. Rádobom a fokhagymát, a sót, és felöntöm langyos vízzel, hogy az uborkákat ellepje.
4. Az üveg száját gézzel lefedem, erre teszem a mézzel megkent barna kenyeret.
5. Az üveg száját kistányérral befedem.
6. Félárnyékos helyen érlelem.
7. A kenyeret a 2. napon levesszük.
8. Az érlelést addig folytatjuk, míg valamennyi uborka egyenletesen sárgulni kezd.
9. Ezután az üvegből leöntjük és átszűrjük a lét, az uborkákat is leöblítjük, és átnézzük, hogy nincs e benne puha, romlott darab.
10. A hibátlan uborkákat a kimosott üvegbe kaporral, fokhagymával együtt visszatesszük, lapos kávéskanálnyi szalicilt és ugyanannyi borként szórunk rá, visszatöltjük a levet, lekötjük.
11. A leve zavaros marad, de karácsonyig eltartható, ha addig el nem fogy.
12. Hűtőben tartjuk, míg el nem fogy.
Friss fogyasztásnál természetesen a tartósítók nem kellenek.
Üvegek sterilizálása az én módszeremmel: Az üvegeket én úgy szoktam kifőzni, hogy egy nagyobb lábosban vizet forralok, de mielőtt beleraknám az üvegeket, azokat a csapból jövő fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz üveg aljába helyezzük a kaprot, a tornát, a babérlevelet és a fűszereket. A dörzsivel alaposan megmosott kicsi uborkákat szorosan beállítják az üvegbe. A felöntőlevet felforra...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: Az üveg aljába teszek egy csokor kaprot. Az uborkákat a mosogatóban vízbe rakom. Mindegyiket alaposan megdörzsölöm a kezemmel, és levágok a két végéből kb. 1-1...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűMinden zöldség folyamatosan belerakható. Hagyma apró egészbe,uborka,zöld paradicsom,karfiol rózsákra szedve,sárgarépa szeletelve,almapaprika
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű