5 literes üveghez: 3 kg kovászolni való közepes uborka, ízlés szerint kapor, fokhagyma, 5 ek só, barna kenyér, kevés méz
tartósítás esetén: szalicil, bórkén
1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka.
2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Egyébként az oldalán 2-3 helyen bevágom.
3. Rádobom a fokhagymát, a sót, és felöntöm langyos vízzel, hogy az uborkákat ellepje.
4. Az üveg száját gézzel lefedem, erre teszem a mézzel megkent barna kenyeret.
5. Az üveg száját kistányérral befedem.
6. Félárnyékos helyen érlelem.
7. A kenyeret a 2. napon levesszük.
8. Az érlelést addig folytatjuk, míg valamennyi uborka egyenletesen sárgulni kezd.
9. Ezután az üvegből leöntjük és átszűrjük a lét, az uborkákat is leöblítjük, és átnézzük, hogy nincs e benne puha, romlott darab.
10. A hibátlan uborkákat a kimosott üvegbe kaporral, fokhagymával együtt visszatesszük, lapos kávéskanálnyi szalicilt és ugyanannyi borként szórunk rá, visszatöltjük a levet, lekötjük.
11. A leve zavaros marad, de karácsonyig eltartható, ha addig el nem fogy.
12. Hűtőben tartjuk, míg el nem fogy.
Friss fogyasztásnál természetesen a tartósítók nem kellenek.
a paprikákat megmostam, szárukat eltávolítottam (kicsi csonkot hagytam csak rajtuk), majd tiszta üvegekbe tömködtem őket. Közben elkészítettem a felöntőlevet, amit anyum leírása al...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMindent egybe belerakok egy nagy fazékba... alaposan szétfőzöm....ez eltart kb. egy óra hosszt.... bot mixerrel mixelem....újra felfőzöm...én szoktam ha úgy érzem hogy nem elég kré...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket alaposan megmossuk és megpucoljuk,majd a V.gyalu segítségével legyalulunk mindent én gyerek kádba gyalultam mert abba könnyebb megforgatni.A cukrot,sót ecetet jól öss...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 napig ablakban érlelni, utána mehet üvegekbe. Automatázni: 85 fok/ 25 perc
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű