menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 literes üveghez: 3 kg kovászolni való közepes uborka, ízlés szerint kapor, fokhagyma, 5 ek só, barna kenyér, kevés méz

tartósítás esetén: szalicil, bórkén

Elkészítés:


1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka.

2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Egyébként az oldalán 2-3 helyen bevágom.

3. Rádobom a fokhagymát, a sót, és felöntöm langyos vízzel, hogy az uborkákat ellepje.

4. Az üveg száját gézzel lefedem, erre teszem a mézzel megkent barna kenyeret.

5. Az üveg száját kistányérral befedem.

6. Félárnyékos helyen érlelem.

7. A kenyeret a 2. napon levesszük.

8. Az érlelést addig folytatjuk, míg valamennyi uborka egyenletesen sárgulni kezd.

9. Ezután az üvegből leöntjük és átszűrjük a lét, az uborkákat is leöblítjük, és átnézzük, hogy nincs e benne puha, romlott darab.

10. A hibátlan uborkákat a kimosott üvegbe kaporral, fokhagymával együtt visszatesszük, lapos kávéskanálnyi szalicilt és ugyanannyi borként szórunk rá, visszatöltjük a levet, lekötjük.

11. A leve zavaros marad, de karácsonyig eltartható, ha addig el nem fogy.

12. Hűtőben tartjuk, míg el nem fogy.

Trükkök, tippek, praktikák:


Friss fogyasztásnál természetesen a tartósítók nem kellenek.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kovászos uborka
Kovászos uborka

Az uborkákat mosd át jó alaposan, akár többször is. Ezután mindegyiknek vágd le a végeit, majd szurkáld meg őket néhány helyen. Az üveget fertőtlenítsd ki, majd tedd az aljára a ka...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
PAPRIKALEKVÁR
PAPRIKALEKVÁR

A paprikát kimagozzuk, ledaráljuk. lábasba öntjük a többi hozzávalókkal, és addig kell főzni, még lekvár sűrűségű nem lesz. üvegbe töltjük, és száraz dunsztba rakjuk. Húsok mell...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Savanyú káposzta
Savanyú káposzta

Tömött fejű fehérkáposztát vásárolunk. A külső, törött, szennyezett levelektől megtisztítjuk, megmosni nem kell. A káposztát félbevágjuk, meggyaluljuk. A vizet sóval, borssal felf...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
PAPRIKAKRÉM - CSÍPŐS *
PAPRIKAKRÉM - CSÍPŐS *

1,5 kg tisztított csípős kerek pirospaprikát először aprítógépen daráltam, magjával együtt, majd 30 dkg sót tettem rá, citromsavat és botmixerrel pürésítettem. 5 kis üveg lett bel...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk