Családireceptkönyv.hu

Kovászos uborka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


5 literes üveghez: 3 kg kovászolni való közepes uborka, ízlés szerint kapor, fokhagyma, 5 ek só, barna kenyér, kevés méz

tartósítás esetén: szalicil, bórkén

Elkészítés:


1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka.

2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Egyébként az oldalán 2-3 helyen bevágom.

3. Rádobom a fokhagymát, a sót, és felöntöm langyos vízzel, hogy az uborkákat ellepje.

4. Az üveg száját gézzel lefedem, erre teszem a mézzel megkent barna kenyeret.

5. Az üveg száját kistányérral befedem.

6. Félárnyékos helyen érlelem.

7. A kenyeret a 2. napon levesszük.

8. Az érlelést addig folytatjuk, míg valamennyi uborka egyenletesen sárgulni kezd.

9. Ezután az üvegből leöntjük és átszűrjük a lét, az uborkákat is leöblítjük, és átnézzük, hogy nincs e benne puha, romlott darab.

10. A hibátlan uborkákat a kimosott üvegbe kaporral, fokhagymával együtt visszatesszük, lapos kávéskanálnyi szalicilt és ugyanannyi borként szórunk rá, visszatöltjük a levet, lekötjük.

11. A leve zavaros marad, de karácsonyig eltartható, ha addig el nem fogy.

12. Hűtőben tartjuk, míg el nem fogy.

Trükkök, tippek, praktikák:


Friss fogyasztásnál természetesen a tartósítók nem kellenek.

Kovászos uborka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Csallán lekvár
Csallán lekvár

A megmosott csalán leveleket feltesszük egy lábasba,és felmelegítés után 1 kg cukrot teszünk hozzá, addig főzzük míg sűrű pépet nem kapunk . Pürésítés és ízesítés után üvegezzük és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bogi
Saláta friss uborkából
Saláta friss uborkából

Az uborkákat kefével alaposan megmossuk, először hosszában vágjuk fel, majd vékony szeletekre, keresztben. Finomra vágjuk a kaprot és a zellerlevelet. A vöröshagymát vékony kariká...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
KÁPOSZTASALÁTA
KÁPOSZTASALÁTA

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sós uborka
Sós uborka

1. Egy ötliteres uborkás üveghez kb. 2,5 kg ujjnyi hosszú, közepes vastagságú uborka kell. 2. Az uborkát megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd miután a vizet leöntöttük róla,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk