Családireceptkönyv.hu

Sajtos fehér kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 1 dl meleg víz, 1 dkg só, kevés vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg élesztő

Elkészítés:


1. Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk.

2. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt élesztőt és a reszelt sajtot.

3. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg.

4. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk.

5. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük, és a tésztát belehelyezzük.

6. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük.

7. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük.

8. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük.

Trükkök, tippek, praktikák:


1. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk, és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba.

2. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük.

3. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.

Sajtos fehér kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zabpelyhes-csokis édes reformkenyér
Zabpelyhes-csokis édes reformkenyér

1. A tojásokat a folyékony akácmézzel, az olívaolajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sütőporral elkevert teljes kiőrlésű lisztetet, a mandulatejet, és egynemű tésztá...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Nyers vegán zöldséges mandulakenyér
Nyers vegán zöldséges mandulakenyér

A száraz anyagokat morzsásra aprítjuk. A mandula darabkák legyenek kb olyanok, mint a lenmag… Az almát a répákkal majdnem simára turmixoljuk, sózzuk, majd összekeverjük a magokkal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Burgonyás kenyér
Burgonyás kenyér

1. Az alapanyagokat összegyúrom, úgy hogy egy kicsit lágy maradjon (de azért ne legyen ragacsos), ha kell egy kis langyos vizet öntök hozzá, ha kevés a lisztgyúrás közben lisztezem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi kenyér
Házi kenyér

Az élesztőt a vízben a cukorral felfuttatjuk, a hozzá valókat összegyúrjuk. Én kézzel dagasztottam 10 percig. Egy 20 cm átmérőjű jénait kibéleltem sütőpapírral, és a tésztát be...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk