1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 1 dl meleg víz, 1 dkg só, kevés vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg élesztő
1. Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk.
2. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt élesztőt és a reszelt sajtot.
3. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg.
4. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk.
5. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük, és a tésztát belehelyezzük.
6. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük.
7. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük.
8. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük.
1. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk, és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba.
2. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük.
3. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
1. szakasz Hozzávalók 3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 evőkanál kb. 40°C-os víz Elkeverjük a vizet a liszttel, és 20-22°C-on, letakarva 1-2 napig állni hagy...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeshttps://www.facebook.com/groups/280135839123738/posts/1292236911246954/?__cft__[0]=AZXmmJoTe2TKY0TEl81LUREfkEzrDBT9XCG5ejd_wKkt2XL_OlUBTeG_3anenld0kXj8S6WXe6qWm9qpUPuVqQKu7QwjyBH0f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalóból egy könnyű, közepes keménységű tésztát állítottam össze, addig gyúrtam, amíg selymes nem lett a tészta felülete és kis buborékokat nem láttam rajta. Liszteze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször az 1. fázis hozzávalóit nyakon ötjük 2 dl vízzel és magukra hagyjuk őket 15 percre, míg jól megduzzadnak. 2. fázis :A liszteket összekeverem a sóval, borssal, xilittel a...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű