1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 1 dl meleg víz, 1 dkg só, kevés vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg élesztő
1. Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk.
2. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt élesztőt és a reszelt sajtot.
3. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg.
4. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk.
5. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük, és a tésztát belehelyezzük.
6. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük.
7. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük.
8. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük.
1. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk, és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba.
2. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük.
3. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
1. A tojásokat a folyékony akácmézzel, az olívaolajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sütőporral elkevert teljes kiőrlésű lisztetet, a mandulatejet, és egynemű tésztá...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KözepesA száraz anyagokat morzsásra aprítjuk. A mandula darabkák legyenek kb olyanok, mint a lenmag… Az almát a répákkal majdnem simára turmixoljuk, sózzuk, majd összekeverjük a magokkal...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Az alapanyagokat összegyúrom, úgy hogy egy kicsit lágy maradjon (de azért ne legyen ragacsos), ha kell egy kis langyos vizet öntök hozzá, ha kevés a lisztgyúrás közben lisztezem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a vízben a cukorral felfuttatjuk, a hozzá valókat összegyúrjuk. Én kézzel dagasztottam 10 percig. Egy 20 cm átmérőjű jénait kibéleltem sütőpapírral, és a tésztát be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű