80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka, 3-4 dl tej, kevés só
1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük.
2. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk.
3. Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz.
4. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük.
5. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk.
6. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
7. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel.
1. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad.
2. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélye...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes- Az üstbe mindig a langyos víz, cukor és az élesztő kerül először! A száraz hozzávalókat egy tálban keverjük össze: liszt(ek), só, útifű maghéj. - Amíg ezeket kimérjük, az éleszt...
Elkészítési idő: 2 óra 5 perc Nehézség: NehézMindent a dagasztóba rakok, én úgy kezdem alulra mindig a só erre a liszt majd a többi hozzávaló. alaposan kidagasztottam, majd 40 percig hagytam kelni, ekkor feldaraboltam, én mi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben keverd el az élesztőt. Mérj ki 300 g lisztet egy tálban, majd add hozzá az élesztős vizet, fakanállal dolgozd össze. A liszt maradék részét keverd össze a sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes