2,5 kg uborka, kapor, só, szalicil
1. Egy ötliteres uborkás üveghez kb. 2,5 kg ujjnyi hosszú, közepes vastagságú uborka kell.
2. Az uborkát megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd miután a vizet leöntöttük róla, megszikkasztjuk – azaz konyharuhán szétterítve hagyjuk megszáradni.
3. Az üvegbe alul kaprot teszünk, majd uborkát, erre kaprot, így rétegezzük, amíg az üveg meg nem telik. A tetejére kaprot teszünk és rászórunk egy késhegynyi szalicilt.
4. Két liter vizet 6 dkg sóval felforralunk, és az uborkára töltjük.
5. Szorosan lekötjük és 5-6 napra meleg helyre tesszük. Ez alatt felforr, zavaros lesz, majd később letisztul. Az üveg tetejére tegyünk kifacsart vizes ruhát, nehogy a lekötő papír - celofán - kirepedjen.
1. A szilvát kiválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk. 2. Tiszta üvegekbe tesszük a szilvákat. Felöntjük hideg vízzel a gyümölccsel teli üvegeket. Megjegyezzük, mennyi vizet öntöttün...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA megmosott zöldségeket befőttesüvegbe tesszük, majd annyi forró vizet öntünk rájuk, ami ellepi, takarjuk le és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt öntsük le a vizet róla egy edénybe, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A megmosott kaprot az üveg aljára teszem, erre jön a szintén alaposan megmosott uborka. 2. Ha télire teszem el, akkor nem vagdosom be az oldalán, és kisebbeket használok. Eg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű