1 db tojássárgája, csipet őrölt gyömbér, 10 dkg forrázott mazsola, 10 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs, 5 kg mandula, 2,5 cl rum, 2 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 6 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1,25 dl tej, 1 db vanília rúd, csipet só, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja
díszítéshez: olvasztott vaj, porcukor
1. Az élesztőből, a tej feléből, és egy kevés lisztből híg kovászt készítünk és kb. 2 órán át meleg helyen érleljük.
2. Ezután a mazsola, a gyümölcsök és a mandula kivételével minden anyagot összedagasztunk.
3. Húsz perc pihentetés után a mandulát és a gyümölcsöket is belegyúrjuk, majd újabb húsz percet pihentetjük.
4. Ezután megformázzuk, és fél órát kelesztjük.
5. 195 C-fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
6. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal és vaníliás porcukorba forgatjuk.
Dagasztani, keleszteni, lisztezett deszkán 2 db-ra vágni, a darabokat kinyújtani. Az egyikre rákenem a diós tölteléket (15 dkg darált dió, 1 marék mazsola, 10 dkg cukor, 1 csomag v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a két egész tojást. Ezután keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele az olvaszt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKis cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, majd letakarva hidegre tesszük, amíg elkészül a töltelék. A túrót villával összetörtjük, majd a töb...
Elkészítési idő: 1 ora Nehézség: Közepes