uborka, só, cukor, ecet
1. Salátát az ecetesnek vagy csemegének már túl nagyra nőtt uborkából készíthetünk. Alkalmasabbak a nagyobb, félhosszú fajták, amelyeket a kovászos uborkánál is említettünk. De ne legyen sárgás, fonnyadt vagy túl nagy magházú, üreges uborka.
2. Az uborkát az alapos mosás után zöldséghámozó késsel hámozzuk meg.
3. Szeleteljük háztartási szeletelővel 2-4 mm vastag karikákra.
4. Mérjük le a szeletelt uborka tömegét, adjunk hozzá 3% konyhasót, és ezzel jól elkeverve hagyjuk 2-3 órát állni.
5. Jól kinyomkodva töltsük üvegekbe.
6. Öntsük fel 85 C fok hőmérsékletű, 2%-os cukros és 2-2,5%-os ecetes felöntőlével.
7. Az uborkaszeletek nagyon lapulnak egymáshoz, így többször is légtelenítsük kis műanyag lapáttal és mindig töltsük utána felöntőlével.
8. Celofánnal és csavaros tetővel zárjuk le, majd csírátlanítsuk az 1 kg-os üvegeket 95 C hőmérsékleten (gyöngyöző forrásig), 25-30 percig.
9. Ezt is hagyjuk aránylag gyorsabban kihűlni.
A borként és a na.benzoátot egy kevés vízzel simára keverem. Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót. Majd elkezdem belerakni a zöldségféléket. Lezárom a hordó...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz én receptem télire: : Végy egy 5 literes csavaros tetős üveget, az aljára tegyél kaprot, torma szeleteket, majd szórj rá 5 evőkanál lisztet. Közben forralj fel 5 liter vizet 15...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát mosd meg és vágd le a végeit. A tormát tisztítsd meg és vágd csíkokra. Az uborkát tedd egy tálba, add hozzá a tormát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot. A...
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: KönnyűA hozzávalókat tegyük egy hordóba vagy vödörbe. A megtisztított zöldségeket tegyük a lébe (uborka, paprika, zöld paradicsom, karfiol, stb.) Tetejére tegyünk egy leszorításra alka...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű