menu

Családireceptkönyv.hu

Zalai kenyér


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


2 kg finomliszt, 30 dkg áttört, főtt burgonya, 4 dkg élesztő, 1-1,5 1 víz, 2 dkg só

Elkészítés:


1. A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük.

2. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk belőle.

3. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk.

4. Ezután elkészítjük a langyos sós vizet.

5. A liszthez hozzátesszük a kihűlt, jól áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

6. Alaposan, erősen dagasztjuk addig, amíg kezünktől és az edénytől el nem válik.

7. Ezután a tésztát meghintjük liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta pokróccal is letakarjuk.

8. 60 percen keresztül hagyjuk kelni.

9. Ez idő letelte után, és ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk.

10. Átgyúrjuk, hogy a gáz eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük.

11. 30-40 percig hagyjuk kelni.

12. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 1-1,5 órán át lassan sütjük.

13. Mielőtt a sütőbe tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy pengéjű késsel 2-3 cm mélyen bevágjuk.

14. Mielőtt a kenyér megsült, kivesszük; vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe.

Zalai kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Viktória
GM Bagett szögletes formában ?
GM Bagett szögletes formában ?

Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat, majd kanállal a sütőformákba adagoljuk a tésztát, a tetejüket bevizezett kanál hátával egyenesre igazítjuk, ferdén bevágjuk, megszórjuk a...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Dagasztás nélküli kenyér, alaprecept
Dagasztás nélküli kenyér, alaprecept

1. Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük 2. Hozzáöntjük a vizet, és csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne száraz lisztrészek 3....

Elkészítési idő: 5+25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Alíz
Öregtészta
Öregtészta

Gépben 20 percig dagasztom. Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe14-16 órára. Ezalatt túlkel, összeesik. Másna...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Bögrés dagasztás nélküli házi kenyér
Bögrés dagasztás nélküli házi kenyér

--A tésztát nem kell dagasztani. A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, hozzá keverjük egy villával az étolajat, majd a langyos vizet. (1 bögre= 2,5 dl) Összeállítjuk a tész...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk