2 kg finomliszt, 30 dkg áttört, főtt burgonya, 4 dkg élesztő, 1-1,5 1 víz, 2 dkg só
1. A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük.
2. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk belőle.
3. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk.
4. Ezután elkészítjük a langyos sós vizet.
5. A liszthez hozzátesszük a kihűlt, jól áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
6. Alaposan, erősen dagasztjuk addig, amíg kezünktől és az edénytől el nem válik.
7. Ezután a tésztát meghintjük liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta pokróccal is letakarjuk.
8. 60 percen keresztül hagyjuk kelni.
9. Ez idő letelte után, és ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
10. Átgyúrjuk, hogy a gáz eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük.
11. 30-40 percig hagyjuk kelni.
12. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 1-1,5 órán át lassan sütjük.
13. Mielőtt a sütőbe tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy pengéjű késsel 2-3 cm mélyen bevágjuk.
14. Mielőtt a kenyér megsült, kivesszük; vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe.
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat, majd kanállal a sütőformákba adagoljuk a tésztát, a tetejüket bevizezett kanál hátával egyenesre igazítjuk, ferdén bevágjuk, megszórjuk a...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük 2. Hozzáöntjük a vizet, és csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne száraz lisztrészek 3....
Elkészítési idő: 5+25 perc Nehézség: KönnyűGépben 20 percig dagasztom. Keményebb tésztát készítek, amit egy fedeles tálban hagyok a konyhapulton. 4-5 óra múlva betesszük a hűtőbe14-16 órára. Ezalatt túlkel, összeesik. Másna...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz--A tésztát nem kell dagasztani. A liszttel összekeverjük az élesztőt, a sót, hozzá keverjük egy villával az étolajat, majd a langyos vizet. (1 bögre= 2,5 dl) Összeállítjuk a tész...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes