35 dkg zöldborsó, 1 ek zsír, 4 szál répa, 2 ek liszt, 2 húsleves kocka, 2 csipet bors, 2-3 mk só, 1,5 ek cukor (ha friss és édes a borsó, akkor nem kell), 1 mk vegeta, kevés petrezselyemzöld, 1 szelet zöldpaprika, 1/2 paradicsom
grízgaluska: 1 tojás, 1 tk vegeta, 70 gr búzadara
1. Megcsináljuk a grízgombócokat. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és berakjuk a hűtőbe, max. 30-ig.
2. A lábosba beletesszük a zsiradékot, és a borsót a karikára vágott répával megdinszteljük, mikor már majdnem puha, rárakjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, kicsit megkeverjük, ( kicsit szétnyomkodunk főzőkanállal egy kevés borsót, ettől szép zöld lesz a leves, és az íze is sokkal erőteljesebb) és félrehúzzuk a lábost.
3. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük 1,5-2l vízzel.
4. Fűszerezzük: bors, só húsleves kocka, vegeta, paradicsom, paprika, cukor.
5. Kicsit még tovább főzzük (vigyázzunk, mert könnyen kifut).
6. Befejezés előtt 10 perccel mokkáskanállal beleszaggassuk a grízgombócokat.
1. lépés Reszeljük le a citrom héját és tegyük félre. Csavarjuk ki a levét. Vágjuk finomra a hagymát és a fokhagymát. Kockázzuk fel a répát és a zellert. 2. lépés Pirítsuk meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsömléket apró kockákra vágjuk és forró tejjel meglocsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, sót, borsot, a lisztet, összekeverjük, majd a tojásfehérjékkel és a finomra vágott metélő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA májat megmossuk, leszárítjuk, az erektől megtisztítva feldaraboljuk és ledaráljuk, vagy deszkán késsel megkaparjuk. A zsemle héját lereszeljük (morzsaként felhasználható a galusk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítjük a húsgombócokat, hogy legyen idejük pihenni, amíg a leves fő. A húsgombócok összes hozzávalóját egy nagy tálban összegyúrjuk, közben sózzuk, borsozzuk, majd enyhén nedv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű