50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 ek olvasztott margarin, 2 db tojás, 2 kk só, 1 kk cukor + a kenéshez 2-3 ek tej és 1 db tojás sárgájának a keveréke
1. A kenyérsütő tartályába belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot. amikor a gép már befejezte a keverést, dagasztást, szépen kiemeltem a tésztát, lisztezett tálba tettem, és letakarva hagytam egy órán át kelni.
2. Finoman átgyúrtam, majd nyolc darabra vágtam.
3. Egyenként megformáztam a zsemléket, először a kezemben, úgy, hogy a tésztát folyamatosan forgatva jobb kézzel a szélső peremet aláhajtogattam. aztán enyhén lisztezett munkafelületen a tenyerem alatt meggörgetem.
4. A zsemléket sütőpapíros tepsire pakoltam, távolságot hagyva köztük, mert szépen megnőttek pihenés és sütés közben.
5. Konyharuhával letakarva adtam nekik fél órát, aztán lekentem a tejes tojással, majd az előmelegített sütőbe beloccsintottam egy adag vizet, csak úgy a hőelosztást segítő cserepemre, és bedugtam sülni a zsemléket.
6. Jó 20 -25 perc kellett nekik a süléshez és a kellő barnaság elnyeréséhez.
7. Utána még forrón megspricceltem vízzel őket, és a kenyérvágóra pakolva hagytam, hogy kihűljenek.
A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott éleszt...
Elkészítési idő:A hozzávalókat robotgéppel jól összedolgozni. A végén bele egy marék darabos dió,és egy kis fej lila hagyma. Kelesztő tálba megkel, átgyúrom, bele a pataki tálba, lekenem vizes kéz...
Elkészítési idő: 1:30 percA hozzávalókat összedagasztom. A tésztát kinyújtom (kör) és megkenem olvasztott vajjal. Háromszögeket vágok, feltekerem őket, újre megkenem és tepsire teszem. Hagyom kelni 60 fokos...
Elkészítési idő: 80 perc