47,5 dkg fehér kenyérliszt (BL 80), 2 csapott tk só, 2 ek cukor, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dkg olvasztott vaj, 2 dl langyos tej, 1 dl langyos víz
1. 1 dl tejben elkeverünk 1 ek cukrot, simára keverjük benne az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
2. A lisztbe vegyítjük a sót és a maradék cukrot, hozzáöntjük a vajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és a vizet, és összedolgozzuk.
3. Enyhén lisztezett felületen megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. Finoman átgyúrjuk, cipó alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt ovális alakú edénybe tesszük, és letakarva, meleg helyen további 15-20 percen át pihentetjük.
5. A pihentetési idő felénél konyhai ollóval mintákat vágunk a kenyér tetejére, hogy tetszetősebb legyen.
6. A sütő aljába egy kis tál vizet teszünk, a sütőt előmelegítjük, majd a kenyeret a papír segítségével egy gáztepsire átemeljük, és pirosra sütjük. (Ha a teteje nagyon pirul, mint ahogy nálam is, alufóliával letakarjuk.)
7. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, három egyenlő részre osztom. Gömbölyítem őket, majd kb. 10 p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉn kenyérsütőgépben dagasztás funkcion állítottam össze a tésztát, utána 4 felé osztottam és kelesztettem. Ha nincs kenyérsütőd akkor egy tálba mérd ki a lisztet és a sót, csinálj...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesLiszteket összekeverem, ehhez adok 1 tasak 7 g szárított élesztőt... és hozzáadom a két teáskanál sót... jól összekeverem- kavarom, hogy egyenlően osztódjon el mindenki mindenkivel...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesGyúrjuk össze a hozzávalókat, majd pár perc pihentetés után nyútjsuk ki és vágjunk belőle négy tészta lapot (akkorát, amekkora szendvicssütőnk!) 2-2 tésztalapot helyezzünk rá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű