50 dkg liszt,
1 cs. sütőpor,
15 dkg zsír,
20 dkg cukor,
1-2 db tojás (attól függ mekkorák),
2 dl tejföl,
csipet só
Töltelék:
1 ü. meggy (magozott),
ízlés szerint cukor,kevés fahéj
A tészta hozzávalóit gyorsan eldolgozni, majd kb. 30 percre hűtőbe rakni.
Kivajazni, belisztezni egy "gáztepsit", majd a tésztát 2-be venni.
Az egyiket kinyújtani, beleigazítani a tepsibe, megszórni zsemlemorzsával és rászórni a fahéjas-cukros meggyet.
A másik lapot is kinyújtani, betakarni vele a meggyet, villával megszurkálni és közepesen meleg sütőben megsütni. Kicsit hűlni hagyni, aztán szeletelni.
Ezzel a tészta alappal lehet készíteni nyers meggyeset is, almásat is (reszelt alma+cukor+fahéj).
A túrós tölteléke a következő:
1/2 kg túró áttörve, ízlés szerint cukor, 2 tojás sárgája elkeverni, pici van.cukor és citromhéj, 1 marék mazsola, bele a felvert fehérje és ezt simítani a lapok közé.
Olyan ízű és állagú, mint a "menzapite" volt az iskolában.
Kevés cukros langyos tejbe az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a tojássárgákkal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és rugalmas t...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal lágy tésztát gyúrok, amit 30 percre hűtőbe helyezek. Ezalatt elkészítem a tölteléket. A túrót villával összetöröm, elkeverem benne a tojá...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes◾️A vajat habosra keverjük a cukorral és a sóval majd hozzáadjuk a tojást és a mézet és még pár percig keverjük. ◾️Ezután beledolgozzuk a lisztet de még nem gyúrjuk össze teljesen...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesElkészítés: Először egy tepsit kibélelünk ostyalappal. A Rámát felolvasztjuk, a zselatint a vízzel elkeverjük. A cukrot és a kakaót összekeverjük a margarinnal és a zselatinnal ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű