3 csésze finomliszt
negyed teáskanál szárított élesztő (minden recept hangsúlyozza, hogy ne friss élesztőt használjunk!)
1, 5 csésze víz
1-1, 5 teáskanál só, ízlés szerint
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőport. Elkeverjük. Beleöntjük a vizet, és lazán összekeverjük a masszát, nem kell, hogy sima legyen. A tészta ekkor nyúlós és meglehetősen híg, de ilyennek kell lennie. Szórjunk egy kis lisztet a tetejére, húzzunk a tálra folpackot, és tegyük langyos helyre minimum 12 órára.(Én 1 éjjelre szoktam.)
Az idő leteltével erősen lisztezett felületre borítsuk (vagy inkább kapargassuk) ki a tésztát, lisztes kézzel dolgozzuk át egy kicsit, formázzuk meg, majd betakarva ismét pihentessük 15-20 percig. A sütőt kapcsoljuk 250 fokra, és tegyük bele a sütőedényt, amely lehet jénai, vagy fémből, kerámiából készült alkalmatosság, egy a fontos, hogy legyen teteje. A felmelegedett sütőből vegyük ki óvatosan az edényt, tegyük bele a kenyeret (ekkor kerülhet rá a szotyi), fedjük be, és így süssük az első 30 percben. Ezután levehetjük a fedőt, és további kb. 15 perc alatt süssük ropogósra a héját.
A vége előtt én vízzel szoktam megkenegetni, szép piros lesz a héja.
Ágnes Pokoraczki Tiborné kenyere a valihagyományos konyhája oldalon van. sok-sok fotóval . 2015. 06.16-án találtam.
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA megtisztított, lecsepegtetett husikat meghintjük sóval, grill fűszerkeverékkel és egy tálkába fektetjük. Felöntjük annyi tejjel, hogy épp ellepje. Pár órát a hűtőben pihentetjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból lágy de rugalmas tésztát dagasztunk. A lisztet dagasztótálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ide jön a morzsolt élesztő ,a langyos tej a cukor. Kicsit össze...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesPostup prípravy 1. Krok o väčšej miske si zmiešame dohromady teplú vodu, droždie ,medr a necháme 5 minút kým kvasnice nenabehnú..Droždie by sa malo napeniť ak sa tak nestane skús...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű