3 csésze finomliszt
negyed teáskanál szárított élesztő (minden recept hangsúlyozza, hogy ne friss élesztőt használjunk!)
1, 5 csésze víz
1-1, 5 teáskanál só, ízlés szerint
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és az élesztőport. Elkeverjük. Beleöntjük a vizet, és lazán összekeverjük a masszát, nem kell, hogy sima legyen. A tészta ekkor nyúlós és meglehetősen híg, de ilyennek kell lennie. Szórjunk egy kis lisztet a tetejére, húzzunk a tálra folpackot, és tegyük langyos helyre minimum 12 órára.(Én 1 éjjelre szoktam.)
Az idő leteltével erősen lisztezett felületre borítsuk (vagy inkább kapargassuk) ki a tésztát, lisztes kézzel dolgozzuk át egy kicsit, formázzuk meg, majd betakarva ismét pihentessük 15-20 percig. A sütőt kapcsoljuk 250 fokra, és tegyük bele a sütőedényt, amely lehet jénai, vagy fémből, kerámiából készült alkalmatosság, egy a fontos, hogy legyen teteje. A felmelegedett sütőből vegyük ki óvatosan az edényt, tegyük bele a kenyeret (ekkor kerülhet rá a szotyi), fedjük be, és így süssük az első 30 percben. Ezután levehetjük a fedőt, és további kb. 15 perc alatt süssük ropogósra a héját.
A vége előtt én vízzel szoktam megkenegetni, szép piros lesz a héja.
A cukkínit meghámoztam, feldaraboltam és turmixba tettem a 4 tojással együtt. Krémesre turmixoltam. A száraz összetevőket külön összekevertem és a tojásos cukkínis masszával alapo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. 2. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatot...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KözepesMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát elkészíthetjük hagyományos kelesztéssel is, de mivel nekem nincs mindig időm erre, a kenyérsütőgép dagasztóját szoktam befogni a munkára. Az összes hozzávalót bepakoljuk...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű