A tésztához:
200 g tészta - lasagne (száraz)
A húsos raguhoz:
4 evőkanál étolaj
1 közepes fej hagyma - vörös
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál víz
90 g sárgarépa (nyers, megpucolt)
35 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
1 teáskanál só
bors - fekete (őrölt)
200 g sertéshús (darált)
200 g marhahús (darált)
1 púpozott teáskanál kakukkfű (friss, vagy szárított)
1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
130 g gomba - csiperke/sampion
2 db paradicsom (nagyobb)
140 g sűrített paradicsom
8 evőkanál víz
A besamelhez:
100 g vaj
1 L tej (2,8%-os)
60 g búzaliszt (BL55)
só
szerecsendió (őrölt)
bors - fehér (őrölt)
A réteges szóráshoz:
500 g sajt - trappista
1Előkészítünk, kivajazunk egy kb 17x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
Lasagne recept
2A munkát a hústöltelék elkészítésével fogjuk kezdeni. Először a fokhagymát, vöröshagymát, és a sárgarépákat apróra vagdaljuk.
Lasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne recept
3Egyenként fogjuk összepirítani az összetevőket, kb 40 perc alatt. Megpirítjuk a vöröshagymát kevés olajon. Ha a hagyma üveges lett, rátesszük a fokhagymát, és kevés vizet öntünk rá.
Lasagne receptLasagne receptLasagne recept
4A felaprózott sárgarépát, fehérrépát is hozzáadjuk, és erre is rápirítunk - kb 10 perc. Ha kell, megint teszünk rá kevés vizet.
Lasagne receptLasagne receptLasagne recept
5Beletesszük az összekevert darált húsokat, majd ezzel is lepirítjuk - kb 10 perc -, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Lasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne recept
6Hozzáadjuk a felaprított gombát, és a felkockázott paradicsomot. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen fel nem puhul benne.
Lasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne recept
7Végül beletesszük a paradicsompürét. Most, hogy minden belekerült, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint a húsos ragut. Levesszük a tűzhelyről, és félretesszük.
Lasagne receptLasagne recept
8Most a besamel elkészítése következik. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
Lasagne receptLasagne receptLasagne recept
9Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt. Végül sózzuk, fűszerezzük be ízlésünk szerint.
Lasagne receptLasagne recept
10Mivel elkészült a hústöltelék - ragu -, a besamel, most összeállítjuk a lasagnét. Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a tepsi aljába. Erre teszünk besamelt, majd hústölteléket, erre pedig reszelt sajtot.
Lasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne recept
11Az előző lépést megismételjük, összesen 3-szor. Lezárás képpen a felülre kerülő 4. tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelt, és a maradék reszelt sajtot. 180 C-on, légkeverés nélkül kb 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét.
Lasagne receptLasagne receptLasagne receptLasagne recept
121-2 óra hűlés után szeleteljük, forrón tálaljuk.
A hozzávalókból tésztát keverünk, simára eldolgozzuk, lehet botmixerrel is. Ez a tészta tulajdonképen olyan mint a palacsinta tészta csak sürűbb állagának kell lennie. Az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált húsból a szokásos módon pörköltet készítünk, teszünk hozzá több paradicsomlevet, hogy legyen a tésztának folyadék, amiben megfő sülés közben. A besamel mártáshoz 10 dkg va...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KönnyűA langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt 1 csipet cukorral, és 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást. Összemorzsoljuk benne, majd hozzáadj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelkészítés A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva pihentetjük fél órát a hűtőben. A tésztát tíz egyenlő részre osztjuk és enyhén lisztezett mu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű