A tésztához
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
1/4 teáskanál sütőpor
A parféalaphoz
8 tojássárgája
1 liter tej
30 dkg cukor
Az ízesítők
10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál kakaópor
10 dkg mascarpone + fél rúd vanília
20 dkg friss meggy
5 dkg darált mák + 1 citrom reszelt héja + 1 késhegynyi őrölt fahéj
8 dl tejszín
A díszítéshez
5 dl tejszín
2-3 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló
fagyasztott meggy
csokidíszek
A tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A tojásokat habosra verjük a cukorral robotgéppel (10 perc), belecsurgatjuk az olajat és a vizet. A sütőporos lisztet kézi habverővel keverjük hozzá. A tésztát a formába simítjuk és 10-12 perc alatt megsütjük. Az alaphoz a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a tejjel. Kis lángon kézi habverővel állandóan keverve besűrítjük, 4 részre osztjuk.
Az elsőhöz adjuk a felaprított csokoládét és a kakaóport, habverővel elkeverjük. A másodikhoz megy a mascarpone és a vaníliarúd kikapart belseje. A harmadikat összeturmixoljuk a meggyel. A negyedikhez adjuk a mákot, citromhéjat, fahéjat. Egy éjszakára hűtőbe tesszük mindet. Másnap habbá verünk 2 dl tejszínt és belekeverjük a csokis alapba. A tortaformába belülre egy alufóliával bevont kartoncsíkot teszünk körbe, ami 5 centivel magasabb a forma pereménél.
A csokis krémet a tésztára öntjük és a fagyasztóba tesszük amíg teljesen megszilárdul. Ismét habbá verünk 2 dl tejszínt, a vaníliás alaphoz adjuk, ezt a csokis rétegre öntjük és fagyasztjuk. Így járunk el a meggyes és a mákos résszel is. Ha az utolsó réteg is keményre fagyott, díszítjük.
Az 5 dl tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálókkal. A tortát bekenjük kívülről, oldalát tortafésűvel csíkosra húzzuk. A maradék tejszínhabból habzsákkal tetszés szerint rózsákat, csíkokat nyomunk a tortára. Fagyasztott meggyszemeket és csokileveleket teszünk rá.
Ezekhez olvasztott csokit kanalazunk egy zacskóba, apró lukat vágunk rá és egy darab sütőpapírra írunk vele.
A díszeket a fagyasztóba tesszük szilárdulni.
A mazsolát rumaromás langyos vízben kicsit megáztatom. A tésztát forrásban lévő sós vízbe teszem és kifőzöm. (Elég csak félkészre főzni, még lesz ideje a sütés alkalmával puhuln...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, a túrót pedig áttörve beletesszük. Rászórjuk a pudingport, a mazsolát, a citromhéjat, majd a keményre vert tojásfehérje hab...
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc Nehézség: KönnyűA tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rétes lapokat laponként megkenem olajjal. Ha nagyon száraz, törékeny nedves konyharuhán készítem, azzal tekerem a végén fel. A tölteléket elkészítem, minél nagyobb felületen rás...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Közepes