4 cipóhoz:
• 25 dkg kenyérliszt (BL 80)
• 25 dkg búzaliszt
• 2,5 dkg friss élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 1 dl tej
• 2 teáskanál só
• 3,5 dl kézmeleg víz
A lisztet szórjuk dagasztótálba, az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben. Adjuk az élesztőt a liszthez a sóval és a vízzel együtt. Dagasszuk ruganyos állagúra a tésztát, majd konyharuhával fedjük le, langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt. Mikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd osszuk négy egyforma méretű golyóra. Formáljunk cipókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben kelesszük ismét 1 órán keresztül. Tegyük 230 °C-os sütőbe, időnként spricceljük meg vízzel a tetejüket. Kb. 15 perc alatt süssük készre.
A tálaláshoz vágjuk le a cipók felső részét, majd kanállal vagy kézzel szedjük ki a puha kenyérbelet. Vigyázzunk, hogy ne vékonyítsuk el túlságosan a cipó alját, akkor nem folyik ki a levesünk
Úgy szoktam, amikor a levest oda teszem akkor bekeverem a grízgaluskának valót. 1 normál tojáshoz "sem csapott, sem púpozott" 3 evőkanál grízt keverek, (ha kicsi a tojás, akkor g...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kefírt, cukrot, sót és élesztőt elkeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágyabb, nem folyós tésztát kapunk. Lefedve duplájára kelesztjük, ez kb. 2-3 óra hossza, hőmérséklet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA grízgaluska elkészítése nem bonyolult, de egy kis gyakorlatot illetve tapasztalatot igényel. Gyakorlott háziasszonyként bevallom, nekem sem mindig sikerül terveim szerint, mert r...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cukrot elkavarjuk a langyos tejben, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. 2. A többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztunk! Ha száraz a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű