Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Sós sütemény/Apró sajtos kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához:
70 dkg liszt
1,5 dl tej
2 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
2 dl kefir (én tejföllel készítettem)
1 dl étolaj
1 csipet só

A kenéshez:
2 teáskanál só
25 dkg vaj

A tetejére:
15 dkg trappista sajt
1 tojás

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. Hozzáadjuk a liszthez, majd jól kidolgozzuk a tojással, a tejföllel, az olajjal és a sóval együtt. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, jól átgyúrjuk, majd 12 egyenlő cipóra osztjuk.
Közben a vajat krémessé keverjük a sóval, és 6 részre osztjuk.
A tésztából 30 cm-es köröket nyújtunk. Egyszerre két kört készítünk el, az egyiket lekenjük a sós vajjal, a másikat pedig rátesszük a tetejére. A széleinél jól lenyomkodjuk (gondosan le kell nyomkodni, mert különben kifolyik sütés közben a sós vaj). Az így elkészült kört felszeleteljük 16 egyenlő részre, és a cikkeket kis kiflikké csavarjuk. A vastagabb felüknél kezdjük el a tekerést, majd a végén kicsit meg is hajlítjuk.


Mind a 12 rész tésztából ugyanígy készítjük el a kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és még egy órahosszát kelesztjük. A 96 db kifli 3 tepsiben fér el, de mire a végét feltekerjük, az elejét már tehetjük is a sütőbe. 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük, kb. 20 percig.
Langyosan a legfinomabb, de még másnap is ropogós marad. Ha kihűlt, zárható műanyag dobozba tesszük, nem szárad ki, és másnap is ugyanolyan friss marad.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha nem bírjuk mindent elfogyasztani, nyugodtan lefagyaszthatjuk

Sós sütemény/Apró sajtos kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anna
Krémes
Krémes

A leveles tésztát nagyon vékonyra a tepsi méretére nyújtjuk, a felső lapon még sütés előtt bejelöljük a szeletelés helyét. 8 tojás fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verünk. 9...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsanna
Almás-diós fahéjas gyors torta
Almás-diós fahéjas gyors torta

Töltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a vaníl...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ilonka
Non plus ultra
Non plus ultra

Elkészítés A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlemezre rakjuk A tojásfehérjét a cukorral te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anya-mami
Bögrés Raffaello
Bögrés Raffaello

Az egész tojásokat fel kell verni és hozzá kell adnunk a porcukrot, valamint a már megolvasztott margarint. Jöhet a tej, a sütőpor és végül a liszt. Ebből kell egy alaposan összegy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk