Családireceptkönyv.hu

Sós sütemény/Apró sajtos kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához:
70 dkg liszt
1,5 dl tej
2 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
2 dl kefir (én tejföllel készítettem)
1 dl étolaj
1 csipet só

A kenéshez:
2 teáskanál só
25 dkg vaj

A tetejére:
15 dkg trappista sajt
1 tojás

Elkészítés:


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. Hozzáadjuk a liszthez, majd jól kidolgozzuk a tojással, a tejföllel, az olajjal és a sóval együtt. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, jól átgyúrjuk, majd 12 egyenlő cipóra osztjuk.
Közben a vajat krémessé keverjük a sóval, és 6 részre osztjuk.
A tésztából 30 cm-es köröket nyújtunk. Egyszerre két kört készítünk el, az egyiket lekenjük a sós vajjal, a másikat pedig rátesszük a tetejére. A széleinél jól lenyomkodjuk (gondosan le kell nyomkodni, mert különben kifolyik sütés közben a sós vaj). Az így elkészült kört felszeleteljük 16 egyenlő részre, és a cikkeket kis kiflikké csavarjuk. A vastagabb felüknél kezdjük el a tekerést, majd a végén kicsit meg is hajlítjuk.


Mind a 12 rész tésztából ugyanígy készítjük el a kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és még egy órahosszát kelesztjük. A 96 db kifli 3 tepsiben fér el, de mire a végét feltekerjük, az elejét már tehetjük is a sütőbe. 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük, kb. 20 percig.
Langyosan a legfinomabb, de még másnap is ropogós marad. Ha kihűlt, zárható műanyag dobozba tesszük, nem szárad ki, és másnap is ugyanolyan friss marad.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha nem bírjuk mindent elfogyasztani, nyugodtan lefagyaszthatjuk

Sós sütemény/Apró sajtos kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tibor
Pille szelet
Pille szelet

A tészta készítés: A szalakálit tejben feloldjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és a szalakális tejjel összegyúrjuk. Fél nyújtható puha tésztának kel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis-gyömbéres keksz
Csokis-gyömbéres keksz

1.) Verd fel a tojásokat, majd gyúrd hozzájuk egyenként az összes többi hozzávalót. 2.) A keksz tésztáját két zsírpapír között kb. fél centiméter vastagságúra nyújtsd ki. A fels...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lajcsi szelet
Lajcsi szelet

Ezt gőz fölött 5 percig kevergetjük. Ezt követően belekeverünk 50 dkg lisztet , összegyúrjuk ha kell egy pici tej. 5 részre osztjuk tepsi hátán laposra kenjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk