50 dkg liszt
1 ek. só
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olaj
+ a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt
1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad!
Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.
2. Betettem a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítettem fel 230°C-ra , ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kivettem, leemeltem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé egy határozott mozdulattal beleborítottam a tésztát. Én, 2,3 helyen bevágtam. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sült fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
Jó étvágyat Mindenkinek!
Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.Ropogós héja lesz ,puha a belseje és nagyon finom!
Az élesztőt előző este feloldjuk 2 dl langyos vízben, belekeverjük a rozslisztet és a krumplit. Ezt a tejföl sűrűségű kovászt másnapig lefedve savanyodni hagyjuk. Készítéskor ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd nagyjából 6 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egyesével kinyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, és feltekerjük, majd félretesszük. Miutá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekevertetjük a kenyérsütőgép pizza programjával, ez a leggyorsabb, de a mixer dagasztójával, vagy kézzel is ugyanannyira megfelelő. Ezután a tésztát 1-2 órán át...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kovász hoz előző este összegyúrtam a hozzávalókat, keményebb tésztát kaptam, amit egy tálban letakarva hagytam éjszakára pihenni. Másnapra nem lesz olyan habzó, térfogatát jóval...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű