Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Jénaiban sült kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 ek. só
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olaj

+ a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt

Elkészítés:


1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad!
Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.
2. Betettem a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítettem fel 230°C-ra , ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kivettem, leemeltem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé egy határozott mozdulattal beleborítottam a tésztát. Én, 2,3 helyen bevágtam. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sült fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
Jó étvágyat Mindenkinek!

Trükkök, tippek, praktikák:


Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.Ropogós héja lesz ,puha a belseje és nagyon finom!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Cskbm naka
Zabos pizza:
Zabos pizza:

A zabpelyhet leöntjük vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, a ricottát, sót, összekeverjük, kb. 10 percet pihentetjük. Sütőpapírral bélelt, vagy szilikonos tepsibe simítjuk és előmelegít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű szendvicskenyér
Egyszerű szendvicskenyér

A kenyérsütőgép tartályába mérünk minden összetevőt, és bedagasztjuk a tésztát. Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a fol...

Elkészítési idő: 140perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kifli Borbás Marcsi
Kifli Borbás Marcsi

Jól ki dagasztom a végén adom az olajat és újra simára dolgozzuk (5 perc). majd 30 percig kelesztem 3 gombócra osztom picit 10 perc pihentetem Lisztezett deszkán minnél vékonyab...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Házi kifli
Házi kifli

Összedagasztom a hozzávalókat és 30 percig kelni hagyom, majd lisztezett deszkán 8 db részre osztom, egyenként kinyújtom és kifli formára tekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk