Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Jénaiban sült kenyér


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 ek. só
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olaj

+ a jénai kikenéséhez mogyorónyi vaj, a szóráshoz kevés liszt

Elkészítés:


1. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgoztam. Lágy tésztát kaptam, de nem kell több lisztet adni hozzá, akkor sem, ha ragad!
Néhány (6-8) órán keresztül letakarva kelesztettem. Célszerű este bekeverni a tésztát, így másnap reggel már süthetjük is.
2. Betettem a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítettem fel 230°C-ra , ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kivettem, leemeltem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé egy határozott mozdulattal beleborítottam a tésztát. Én, 2,3 helyen bevágtam. Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sült fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
Amikor már körben szépen elkezdett pirosodni, levettem a tetőt, és 3-4 percig pirítottam.
Kiborítottam az edényből, langyosan szeleteltem.
Jó étvágyat Mindenkinek!

Trükkök, tippek, praktikák:


Mivel fedő alatt kell sütni, olyan lesz az állaga, mintha kemencében, gőzben készült volna.Ropogós héja lesz ,puha a belseje és nagyon finom!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Rozsos krumplis vekni
Rozsos krumplis vekni

Az élesztőt előző este feloldjuk 2 dl langyos vízben, belekeverjük a rozslisztet és a krumplit. Ezt a tejföl sűrűségű kovászt másnapig lefedve savanyodni hagyjuk. Készítéskor ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Csodakifli Borbás M.
Csodakifli Borbás M.

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd nagyjából 6 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot egyesével kinyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, és feltekerjük, majd félretesszük. Miutá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar egészséges tönkölyfánk
egészséges tönkölyfánk

A hozzávalókat összekevertetjük a kenyérsütőgép pizza programjával, ez a leggyorsabb, de a mixer dagasztójával, vagy kézzel is ugyanannyira megfelelő. Ezután a tésztát 1-2 órán át...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Rozsos-diós gyökérkenyér
Rozsos-diós gyökérkenyér

A kovász hoz előző este összegyúrtam a hozzávalókat, keményebb tésztát kaptam, amit egy tálban letakarva hagytam éjszakára pihenni. Másnapra nem lesz olyan habzó, térfogatát jóval...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk