menu

Családireceptkönyv.hu

Hagymás rostélyos


Írta:

Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


4 szelet kicsontozott hátszín vagy rostélyos (800 g)
2 ek. mustár
4 ek. olaj
300-400 g apróbb hagyma
150-200 g finomliszt
só, bors
olaj a hagyma sütéséhez
1 dl húsleves vagy félszáraz vörösbor
1 ek. vaj

Elkészítés:


1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, szegélyüket bevagdossuk (hogy sütés közben fel ne púposodjanak), folpackkal letakarjuk, és kissé kiverjük. Egyik oldalukat megkenjük a mustárral, majd porcelán- vagy üvegtálban, 4 ek. olajjal rétegezve egymásra fektetjük-nyomkodjuk őket. Letakarjuk, legalább 24-72 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha 2-3 napra!), és többször is megforgatjuk a pácban. A pácolás-érlelés folyamatát nem érdemes kihagyni, mert ettől lesz puha-porhanyós a hús.
2. Mielőtt a hús sütéséhez fognánk, a hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk-gyaluljuk és gyűrűikre bontjuk. Kisebb adagokban fedeles műanyag dobozba tesszük, majd bőven megszórjuk liszttel (A). Ráillesztjük a dobozra a fedelét, jól összerázzuk a tartalmát (B), azután szűrőbe csúsztatjuk a hagymát, és a lerázzuk róla a fölösleges lisztet (C).
3. Háromujjnyi olajat felforrósítunk, beleteszünk egy burgonyasütő betétet, abba pedig egy kisebb adag hagymát, majd szelíden kevergetve-rázogatva aranysárgára, ropogósra sütjük (vigyázat, könnyen megég és keserű lesz!). Papírkendőre borítjuk (D), és szétterítjük, hogy ropogós maradjon, amíg megsütjük a többi hagymát is.
4. A hússzeletekről „letakarítjuk” a mustáros pácot (E), egyik oldalukat meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, a másikat lisztbe mártjuk. A hagyma sütőolajából 3-4 evőkanálnyit felforrósítunk, lisztes oldalukkal lefelé beletesszük a hússzeleteket (F), és fedő nélkül mindkét oldalukat pirosra sütjük (4-4 perc). Előmelegített tálra rendezzük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.
5. A pecsenyelét felöntjük a húslevessel vagy vörösborral, jól összeforraljuk, majd kisebb lábasba szűrjük, és kézi habverővel simára keverjük a kisebb darabokban hozzáadott vajjal. Bevonjuk a mártással a hússzeleteket, tetejükre szórjuk-halmozzuk a hagymát, és azonnal, forrón tálaljuk. Pirított hagymás-paprikás vagy hasábburgonya, ecetes savanyúság illik hozzá. Külön tálkában mustárt is kínálhatunk mellé.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyesek eléggé el nem itélhető módon így csinálják:
"Amikor mind a 4 szelet hús megsült, visszateszem őket a serpenyőbe és kevés vizet alá öntve, fedővel lefedve még kb 20 percig hagyom párolódni, hogy igazán omlós legyen. 20 perc elteltével a fedőt leveszem és a húsokat zsírjára sütöm, azaz az alatta lévő vizet-húslét teljesen elfőzöm"

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Fűszeres, padlizsános marharagu (Khoresh Bademjan)
Fűszeres, padlizsános marharagu (Khoresh Bademjan)

Egy nagy, lehetőség szerint vastagfalú lábasban ½ dl olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a fűszereket: a kurkumát és a fahéja...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Comb - Lencsesólet
Comb - Lencsesólet

1. A lencsét néhány órára beáztatjuk. 2. A hagymát szálasra vágjuk, megdinszteljük a zsírban, hozzáadjuk a kockára, vagy csíkokra vágott húsokat, meghintjük liszttel, majd bele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Bélszín - Marhapörkölt
Bélszín - Marhapörkölt

1. Személyenként fél db hagymát apróra vágunk és forró zsírban megfonnyasztjuk. 2. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk és a hagymához tesszük. 3. Addig sütjük a hagymás zsírb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Receptek
Vadas marhapecsenye medvehagymás zsemlegombóccal
Vadas marhapecsenye medvehagymás zsemlegombóccal

A húst forró olajon kérgesre sütjük,majd felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk,majd a citromhéjat és a hagymát aprítva mellé dobjuk. A sárgarépa félbevágva kerül a lábasba a hús mell...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk