60 dkg marhalábszár, esetleg lapocka, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, só vagy ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1-1 paradicsom és paprika, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 60 dkg burgonya, 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez:
1 tojás, 10-12 dkg finomliszt, csipetnyi só
1. A húst megmossuk, majd – miután a nedvességet leitattuk róla – 1,5-2 centis kockákra vágjuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a hússal együtt az olajban megpirítjuk; vagyis addig sütjük, amíg a lábszár körös-körül kifehéredik, a hagyma pedig aranysárga lesz.
2. Ekkor a tűzről lehúzva, a pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel fölöntjük, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a köménymaggal meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Az apróra vágott paradicsomot és paprikát hozzáadjuk. Ha lecsót használunk, akkor azt is föl kell aprítani. A lábast lefödjük, és a húst kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk; ha időközben zsírjára sülne, egy kevés vizet mindig aláöntünk.
3. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk. A répát meg a gyökeret karikákra, a nagyobbakat félkarikákra vágjuk. A puha lábszárhoz keverjük, és annyi – kb. 1,5 liter – vízzel öntjük föl, amennyi levest szeretnénk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve kis lángon főzzük 15-20 percig.
4. Közben a csipetkéhez a tojást a liszttel csipetnyit megsózva kemény tésztává gyúrjuk, és apró borsónyi darabokra csipkedjük. A burgonyát egy picit nagyobb – 2,5 centis -kockákra aprítjuk mint a húst, a csipetkével együtt a húsos, zöldséges levesalapba rakjuk. További kb. 20 percig főzzük, ezalatt minden alkotója megpuhul. Ha kell, utánaízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Jó tanács:
– Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű marhapörköltet főzni, mert a szükséges mennyiséget megcsináljuk levesnek, a többit lefagyasztjuk. Utóbbi pörköltnek vagy gulyáslevesnek bármikor jó lehet.
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc (ebből kb. 40 perc a munka)
Egy adag: 2839 kJ/679 kcal • 12,3 g fehérje • 43,6 g zsír • 59,2 g szén-hidrát • 6,3 g rost • 180 mg koleszterin
A húst hosszában csíkokra, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékony gerezdekre szeljük. A fokhagymát felaprítjuk. A cukrot az olajon megolv...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElső lépésben reszeld le a közepes fej hagymát. A darált marhahús legyen jó hideg, a hűtő leghidegebb részéből. Tedd egy tálba a húst. Add hozzá a reszelt hagymát, a 3/4 tk. őröl...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1.- Szalonnát zsírjára kisütni 2.- Szalonnát kivenni (ha nem zavarja a családot, akkor maradjon benne) 3.- Az apróra vágott hagymát meg kell fonnyasztani a zsíron 4.- Pirospapri...
Elkészítési idő: 4-6 óra Nehézség: KözepesKülső réteg: A bulgurt lröntjük 4 dl forró vízzel, és 20 percig állni hagyjuk Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Töltelék: Vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd kicsit megkaranel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű