menu

Családireceptkönyv.hu

Gulyásleves csipetkével


Írta:

Elk. idő: 140 min
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg marhalábszár, esetleg lapocka, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, só vagy ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1-1 paradicsom és paprika, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 60 dkg burgonya, 1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez:
1 tojás, 10-12 dkg finomliszt, csipetnyi só

Elkészítés:


1. A húst megmossuk, majd – miután a nedvességet leitattuk róla – 1,5-2 centis kockákra vágjuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a hússal együtt az olajban megpirítjuk; vagyis addig sütjük, amíg a lábszár körös-körül kifehéredik, a hagyma pedig aranysárga lesz.
2. Ekkor a tűzről lehúzva, a pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel fölöntjük, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a köménymaggal meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Az apróra vágott paradicsomot és paprikát hozzáadjuk. Ha lecsót használunk, akkor azt is föl kell aprítani. A lábast lefödjük, és a húst kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk; ha időközben zsírjára sülne, egy kevés vizet mindig aláöntünk.
3. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk. A répát meg a gyökeret karikákra, a nagyobbakat félkarikákra vágjuk. A puha lábszárhoz keverjük, és annyi – kb. 1,5 liter – vízzel öntjük föl, amennyi levest szeretnénk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve kis lángon főzzük 15-20 percig.
4. Közben a csipetkéhez a tojást a liszttel csipetnyit megsózva kemény tésztává gyúrjuk, és apró borsónyi darabokra csipkedjük. A burgonyát egy picit nagyobb – 2,5 centis -kockákra aprítjuk mint a húst, a csipetkével együtt a húsos, zöldséges levesalapba rakjuk. További kb. 20 percig főzzük, ezalatt minden alkotója megpuhul. Ha kell, utánaízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:

– Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű marhapörköltet főzni, mert a szükséges mennyiséget megcsináljuk levesnek, a többit lefagyasztjuk. Utóbbi pörköltnek vagy gulyáslevesnek bármikor jó lehet.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc (ebből kb. 40 perc a munka)

Egy adag: 2839 kJ/679 kcal • 12,3 g fehérje • 43,6 g zsír • 59,2 g szén-hidrát • 6,3 g rost • 180 mg koleszterin

Gulyásleves csipetkével

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veronika
Kína: Pirított marhacsíkok rizzsel
Kína: Pirított marhacsíkok rizzsel

1. A húst feldaraboljuk: először hosszában, a rostokkal párhuzamosan vágjuk, majd fordítunk egyet rajta, és a rostokkal merőlegesen csíkokat vágunk belőle. Egy tálban összekeverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
marhapörkölt apró séf
marhapörkölt apró séf

több: a Séftippek az eszményi marhapörkölthöz oldalon

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Vadas zsemlegombóccal
Vadas zsemlegombóccal

♥ Vadas A húst sózzuk, majd kb. 2 evőkanál mustárral bekenjük, és forró olajon mindkét oldalát megsütjük pirosra. Utána ráöntjük a karikára vágott zöldségeket, a fűszereket (babé...

Elkészítési idő: 250 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres
borjú húsról amit tudnom kell
borjú húsról amit tudnom kell

A híres osztrák bécsi szelet is borjúhúsból készül. Ennek a finom ételnek nagyon egyszerű az elkészítése: Személyenként 18-23 dkg-os hússzeletet veszünk. Szép vékonyra klo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk