Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Gulyásleves csipetkével


Írta:

Elk. idő: 140 min
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg marhalábszár, esetleg lapocka, 1 nagyobb vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika, só vagy ételízesítő por, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 1-1 paradicsom és paprika, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 60 dkg burgonya, 1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez:
1 tojás, 10-12 dkg finomliszt, csipetnyi só

Elkészítés:


1. A húst megmossuk, majd – miután a nedvességet leitattuk róla – 1,5-2 centis kockákra vágjuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a hússal együtt az olajban megpirítjuk; vagyis addig sütjük, amíg a lábszár körös-körül kifehéredik, a hagyma pedig aranysárga lesz.
2. Ekkor a tűzről lehúzva, a pirospaprikával meghintjük, egy kevés vízzel fölöntjük, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a köménymaggal meg a paprikakrémmel fűszerezzük. Az apróra vágott paradicsomot és paprikát hozzáadjuk. Ha lecsót használunk, akkor azt is föl kell aprítani. A lábast lefödjük, és a húst kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk; ha időközben zsírjára sülne, egy kevés vizet mindig aláöntünk.
3. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk. A répát meg a gyökeret karikákra, a nagyobbakat félkarikákra vágjuk. A puha lábszárhoz keverjük, és annyi – kb. 1,5 liter – vízzel öntjük föl, amennyi levest szeretnénk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve kis lángon főzzük 15-20 percig.
4. Közben a csipetkéhez a tojást a liszttel csipetnyit megsózva kemény tésztává gyúrjuk, és apró borsónyi darabokra csipkedjük. A burgonyát egy picit nagyobb – 2,5 centis -kockákra aprítjuk mint a húst, a csipetkével együtt a húsos, zöldséges levesalapba rakjuk. További kb. 20 percig főzzük, ezalatt minden alkotója megpuhul. Ha kell, utánaízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Jó tanács:

– Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű marhapörköltet főzni, mert a szükséges mennyiséget megcsináljuk levesnek, a többit lefagyasztjuk. Utóbbi pörköltnek vagy gulyáslevesnek bármikor jó lehet.

Elkészítési idő: 2 óra 20 perc (ebből kb. 40 perc a munka)

Egy adag: 2839 kJ/679 kcal • 12,3 g fehérje • 43,6 g zsír • 59,2 g szén-hidrát • 6,3 g rost • 180 mg koleszterin

Gulyásleves csipetkével

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
Zöldséges marhapörkölt
Zöldséges marhapörkölt

A húst hosszában csíkokra, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, és vékony gerezdekre szeljük. A fokhagymát felaprítjuk. A cukrot az olajon megolv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hamburgerhús (bmintbalázs)
Hamburgerhús (bmintbalázs)

Első lépésben reszeld le a közepes fej hagymát. A darált marhahús legyen jó hideg, a hűtő leghidegebb részéből. Tedd egy tálba a húst. Add hozzá a reszelt hagymát, a 3/4 tk. őröl...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zoltán
Szürkemarha pörkölt
Szürkemarha pörkölt

1.- Szalonnát zsírjára kisütni 2.- Szalonnát kivenni (ha nem zavarja a családot, akkor maradjon benne) 3.- Az apróra vágott hagymát meg kell fonnyasztani a zsíron 4.- Pirospapri...

Elkészítési idő: 4-6 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Domonkos
Húsos sült kibbeh (Libanoni)
Húsos sült kibbeh (Libanoni)

Külső réteg: A bulgurt lröntjük 4 dl forró vízzel, és 20 percig állni hagyjuk Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Töltelék: Vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd kicsit megkaranel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk