egy nagyobb bográcshoz:
1,5 kg marhalábszár
1,5 kg süstölt tarja
1,5 kg pulykacombfilé
1 nagyobb szál parasztkolbász
25 dkg nyers kolozsvári szalonna
vöröshagyma
fokhagyma
fűszerpaprika
fehér és zöldpaprika, paradicsom
só, bors, őrölt kömény, babérlevél
1 doboz sör
3 kg krumpli
Előző este a füstölt tarját megfőzöm, kihűtöm, hűtőbe teszem a másnapi felhasználásig. A levét is elteszem.
A marha és pulykahúst külön edényben bepácolom: a húst felkockázom, olajba teszek sót, borsot, felaprított vörös és fokhagymát és ebbe alaposan átforgatom a húst, majd jól záródó edényben 1 éjszakára hűtőbe teszem. A marhahús inkább vöröshagyás, míg a pulyka túlnyomórészt fokhagymás legyen.
Másnap a főtt-füstölt tarját falatnyi kockákra darabolom.
A szalonnát felkockázom, a bográcsban kisütöm, majd ráteszem a bepácolt marhahúst, amit nagy lángon, többször átforgatva fehéredésig pirítok. Megszórom bőven törött paprikával, elkeverem, felöntöm egy kevés vízzel és felforralom. Beleteszek 2-2 fehér és zöldpaprikát is. Főzés közben fűszerezem. Mikor úgy 2/3 részre már megpuhult a marhahús, hozzáteszem a bepácolt pulykahúst is és 2-3 paradicsomot, valamint néhány babérlevelet. Ha már majdnem puhák a húsok, hozzáadom a hasábokra vágott krumplit, a felkarikázott kolbászt, belerakom a felkockázott tarját, legvégül öntöm hozzá a sört és az egészet készre főzöm.
(Főzés közben az elpárolgott levet víz helyett a füstölt tarja főzőlevével pótolom - a sózásra emiatt ügyelni kell ! ).
Akkor jó, ha kellőképpen sűrű, tunkolható a szaftja.
Túl sok krumpli nem kell bele, mert úgyis inkább friss, ropogós héjú kenyérrel fogyasztjuk.
A húst szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg lisztben, majd forró olajban süssük ki. Tegyük egy szalvétára, hogy az olajat felfogja. A húsokat tegyük egy lábasba. A...
Elkészítési idő: 4 óraAz alapanyagokat készítsük elő. A vöröshagymát aprítsuk fel, a húst pedig nagyjából 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel. A lábasban, bográcsban, wokban, vagy amiben főzünk olvasszuk meg...
Elkészítési idő: 270 percA húsokat felkockázzuk, majd kétszer ledaráljuk, hogy jó sima masszát kapjunk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, a húshoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 2 óraTepsibe tesszük a marha- vagy borjúhúst, és 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk a vöröshagymát, az apróra vágott sárgarépát, póréhagymát...
Elkészítési idő: