1, 5kg marhalapocka, -pofa vagy marhalábszár
1l burgundi vörösbor (az a lényeg, hogy száraz és relatíve jó minőségű legyen)
1 babérlevél
5 szál kakukkfű
4 szem feketebors
750 gramm sárgarépa
1 kis fej meghámozott zellergumó
500 gramm csiperkegomba
125 gramm füstölt szalonna
300 gramm gyöngyhagyma vagy salottahagyma (az a lényeg, hogy kicsi legyen)
1 kis doboz paradicsompüré (2 evőkanál)
3 gerezd fokhagyma
6 dl marha alaplé (nálam 6dl víz két "húsvarázs" kocka, de marhahús leveskocka is jó)
4 szál petrezselyem
olívaolaj vagy vaj a húskockák átsütéséhez
só, őrölt bors
liszt a hús átsütéséhez
A húst 2 cm-es, a megtisztított sárgarépát 3 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy tálba összekeverjük a szemes borssal, babérlevéllel és a kakukkfűvel és ráöntjük a bort. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kiemeljük a borból a húskockákat, lecsepegtetjük és papírtörlőn leszárítjuk. Sózzuk, borsozzuk a lisztet, beleforgatjuk a húst,majd rögtön kisebb adagokban kisütjük az olívaolajon. A kisebb adag azért lényeges, mert pirulnia kell, nem párolódnia.
A megtisztított zellert 2 cm-es darabokra vágjuk, a jól megmosott gombát-ha kicsi, félbe, ha nagy-4 vagy 6 cikkre vágjuk. A fokhagymát felaprítjuk, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, ha nagyobb hagymánk van, felezzük vagy negyedeljük.
Keresünk egy akkora lábost, amiben sütni akarjuk az ételt-lehetőleg vastagfalú legyen. (Ha műanyagfogója van, mint az enyémnek, tekerjünk rá több réteg alufóliát, mielőtt betennénk a sütőbe)
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és egy kicsi olajon átsütjük. Hozzáadjuk a gyöngyhagymát, a sárgarépát, és a zellert és az egészet egy kicsit megpirítjuk.
Ezután óvatosan belekeverjük a megpirított húst, a paradicsompürét, végül a gombát. Hozzáöntjük a bort (a kakukkfűvel és a babérlevéllel), a húslevest és a fokhagymát. A tetejére tesszük a 4 szál petrezselymet, lefedjük az edényt és 130 fokon ( én légkeverésesben csináltam, gázsütőben 1. fokozat) 2 és fél órát pároljuk a sütőben. Időnként megnézzük, ha elfőné a levét húslevessel vagy kicsi borral pótolhatjuk. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Tálalásnál friss petrezselyemmel szórjuk meg.
A Boeuf Bourguignonne jól fagyasztható. A keveréket tegyük edénybe, hogy hamar kihűljön, majd öntsük át egy műanyag dobozba. A húskockákat nyomkodjuk bele a mártásba, különben kiszáradnak. Akár 2 hónapig is eláll a fagyasztóban. Éjszaka hagyjuk a hűtőszekrényben felolvadni, majd tegyük tűzálló lábasba és öntsünk hozzá 1,5 dl vizet. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd főzzük legalább 10 percig, amíg a hús forró nem lesz.
Lényeges, hogy az összetevőket külön-külön pirítsuk meg és megpirítva keverjük össze, majd öntsük fel, mert különben párolt marhahúst készítünk, nem sültet!
TEPSIBEN Tepsibe fél dl olaj, bele a panírozott húsok Tetejükre 5 dkg margarint / vajat morzsolni EM 190 fokos sütőben fedés nélkül 30 perc egyik oldal 20 perc másik oldal...
Elkészítési idő: 1 órahúst alaposan megmossuk, majd vékonyra felszeleteljük. A szeleteknek mindkét oldalát kevés olajon átsütjük, majd kiszedjük egy tálra. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpi...
Elkészítési idő:• A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A szalonnát és csirkemájat nagyobb kockára daraboljuk. A szalonnát egy megfelelő nagyságú serpenyőben megizzasztjuk, és a vörösha...
Elkészítési idő: