A húshoz:
1500 g sertéstarja egyben
só
tört színes bors
1 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
100 ml húsalaplé
100 ml száraz fehérbor
1 ek sertészsír
A káposztához:
1 nagy fej vöröshagyma (120 g)
1 fej lilakáposzta (1250 g)
1 ek sertészsír
1 darab szalonnabőr
100-130 g nádcukor
só
1 mk köménymag
1 fahéjrúd
balzsamecet
A húst megtisztítjuk az inaktól, esetleges csontoktól.
Sóval és tört színes borssal átdörzsöljük, beletesszük egy sütőzacskóba.
Mellérakjuk a darabokra vágott hagymát, fokhagymát, rozmaringot, és felöntjük alaplével, valamint a borral. Egy kanál zsírt is teszünk rá.
A zacskót elzárjuk, egy tepsibe tesszük, a tetejére szúrunk 1-2 lyukat, majd 180 fokos, légkeveréses sütőbe tesszük.
90 percig biztosan sütjük, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha a tű finoman átmegy a húson.
Ha készen van, a húst pihentetjük 10 percet, a hagymás szaftot félretesszük.
A húst egy serpenyőben átsütjük, kérgesítjük, majd pár perces pihentetés után felszeleteljük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát cikkekre.
A hagymát odatesszük a zsírral és a szalonnabőrrel dinsztelődni egy nagyobb edényben.
Majd hozzáadjuk a cukrot, és a fűszereket, karamellizáljuk.
Erre szedjük a káposztát, és gyakori kevergetés mellett megpároljuk.
Ha szükségesnek látjuk, kevés vizet, vagy alaplevet önthetünk alá.
A párolás során sózzuk ízlés szerint.
Amikor megpuhult a káposzta, akkor adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben a balzsamecetet.
Ehhez az ételhez burgonyapürét, hagymáskrumplit ajánlok.
Tálba tesszük a húst. Rászórjuk a reszelt sajtot, ízesítjük sóval, borssal. Kézzel alaposan összedolgozzuk. A sajt szinte láthatatlan lesz benne. A húsmasszából nyolc egyenlő gomb...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű--A savanyú káposztát kicsit kiáztatjuk ,félig megfőzzük ,leszűrjük , félre tesszük Forró zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymá...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KönnyűDarált húst ízesítem só, bors, ételízesítő 10 percig félreteszem, hogy az ízek összeérjenek. Két fólia közé teszem és kinyújtom, felszelem, a sajtot és a tejfölt ráteszem, majd fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megpucoljuk, félig megfőzzük, és szeletekre vágjuk. Felét egy tepsi aljára leterítjük, megsózzuk. Rámorzsoljuk a darált húst, kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű