A húshoz:
1500 g sertéstarja egyben
só
tört színes bors
1 ág rozmaring
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
100 ml húsalaplé
100 ml száraz fehérbor
1 ek sertészsír
A káposztához:
1 nagy fej vöröshagyma (120 g)
1 fej lilakáposzta (1250 g)
1 ek sertészsír
1 darab szalonnabőr
100-130 g nádcukor
só
1 mk köménymag
1 fahéjrúd
balzsamecet
A húst megtisztítjuk az inaktól, esetleges csontoktól.
Sóval és tört színes borssal átdörzsöljük, beletesszük egy sütőzacskóba.
Mellérakjuk a darabokra vágott hagymát, fokhagymát, rozmaringot, és felöntjük alaplével, valamint a borral. Egy kanál zsírt is teszünk rá.
A zacskót elzárjuk, egy tepsibe tesszük, a tetejére szúrunk 1-2 lyukat, majd 180 fokos, légkeveréses sütőbe tesszük.
90 percig biztosan sütjük, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha a tű finoman átmegy a húson.
Ha készen van, a húst pihentetjük 10 percet, a hagymás szaftot félretesszük.
A húst egy serpenyőben átsütjük, kérgesítjük, majd pár perces pihentetés után felszeleteljük.
A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a hagymát cikkekre.
A hagymát odatesszük a zsírral és a szalonnabőrrel dinsztelődni egy nagyobb edényben.
Majd hozzáadjuk a cukrot, és a fűszereket, karamellizáljuk.
Erre szedjük a káposztát, és gyakori kevergetés mellett megpároljuk.
Ha szükségesnek látjuk, kevés vizet, vagy alaplevet önthetünk alá.
A párolás során sózzuk ízlés szerint.
Amikor megpuhult a káposzta, akkor adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben a balzsamecetet.
Ehhez az ételhez burgonyapürét, hagymáskrumplit ajánlok.
1. A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, törött borssal meghintjük, vegetával ízesítjük. 2. Gépsonka és trappista sajt kockákkal megtöltjük. 3. Összegöngyöljük, hústűvel ös...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, beletesszük a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk, majonnával ízesítjük. Pároljuk, majd ha kívánj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált húst, a tejbe-vízbe áztatott zsemlét, sót, borsot, apróra szelt vöröshagymát, 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és a tojást összegyúrjuk. A tepsibe teszünk egy kis olajat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű