A tészta hozzávalói:
80 dkg liszt
3 dl tej + 1 dl (langyos)
2 tojássárgája
10 dkg margarin (olvasztott)
só (ízlés szerint)
4 dkg élesztő
1-2 csipet cukor
Töltelék:
étolaj (kenéshez)
pizzakrém
oreganó
kb. 15 dkg sajt (trapista, gouda … stb.)
kukoricakonzerv
25 dkg bacon (kockázott)
Tetejére:
kb. 10 dkg sajt
A lisztet egy mély tálba beleöntjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük az 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe 1-2 csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük, és a “fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint az ujjunkkal jól összekeverjük. Letakarjuk, és kb. 3-5 percet várunk, míg felfut a kovászunk.
Ha felfutott a kovászunk, beletesszük a tojássárgákat, a sót, az olvasztott margarint, és beleöntjük a 3 dl langyos tejet. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg a duplájára nem nő.
Mikor megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk, és kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük étolajjal, majd egyenletesen rákenjük pizzakrémet. A pizzakrémet megszórjuk oreganóval, majd megszórjuk reszelt sajttal. Utána mehet rá a felkockázott bacon, végül pedig a kukorica.
Szorosan feltekerjük a tésztát (mint a bejglit), és kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre felvágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de ne érjenek össze. Megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
A leveles tésztákat felhasználás előtt 5-10 perccel vegyük ki a hűtőből. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Tekerjük ki az egyik tésztát, kenjük meg felvert tojással és gazdagon...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: NehézElőször a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Annyi langyos vízzel, amennyit a tészta felvesz, közepesen lágy tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat kimérjük, majd egy keverőtálban a lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sajtot, a sót és a tejet. Összegyúrjuk, nyújtható állagú tésztát kell kapnunk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, a sót, a sajtot és a köménymagot. Az enyhén felvert tojást elkeverjük a tejjel és hozzáöntjük a lisztes egyveleghez. Az ol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű