80 dkg bélszín
4 nagyobb fej gomba
20 dkg libamáj
1 db póréhagyma
50 dkg burgonya
5 dkg vajhurokfű,
A csontokat egy tepsibe tesszük, magas hőfokon, alaposan megpirítjuk őket kb. 1 óra alatt.
Kristálycukrot karamellizákunk, beletesszük a paradicsompürét, a hagymát és a szeletelt zöldségeket. Ebbe kerülnek a megpirított csontok, aztán felöntjük húsalaplével és vízzel. Rakunk bele egész borsot, babérleveleket, sót, kakukkfüvet és szurokfüvet. Belevágjuk a narancs húsát, illetve a magozott almát, és minimum 2-3 órán keresztül főzzük.Ha elkészült a mártásunk, alaposan leszűrjük, és sütőben, szárazon, barnára sütött liszttel besűrítjük. Ekkor tehetjük hozzá az áfonyalekvárt, kevés mustárt és ízlés szerint vörösbort.
A hámozott, apró kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
A póréhagymát finomra vágva kevés vajon lepirítjuk, aztán a burgonyához keverjük. A lehetőség szerint előzőleg bepácolt bélszínszeleteket sózzuk, majd kevés olajon a kívánt minőségűre sütjük úgy, hogy mellette adagonként egy fej gombát és egy szelet libamájat is pirosra sütünk.
Tálaláskor a bélszínt a burgonyára tesszük, a tetejére halmozzuk a libamájat és a gombát, majd a kész barnamártással fogyasztjuk.
A barna mártáshoz: 20 dkg marha ritka csont, 20 dkg borjúcsont, 20 dkg vadcsont, 10 dkg liszt, 1 nagyobb sárgarépa, 1 db zellergumó, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 db petrezselyemgyökér, 5 dkg paradicsompüré, 5 dkg kristálycukor, 1 db narancs, 1 db almaízlés, szerint áfonyalekvár, mustár, 2 dl vörösbor, só, babérlevél, egész bors, őrölt bors, kakukkfű, szurokfű,
Az olajat felforrósítom egy serpenyőben. Mivel alaplevet nem szoktam magammal vinni síelni, egy kis szalonnát is tettem bele, ha jól emlékszem. A zsiradékon közepesen erős láng fe...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes¾-ed kg marhahúst sózás nélkül egészben felteszünk főni annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Mellé teszünk kb. 20 dkg egész sárgarépát, 20 dkg egész petrezselyem gyökeret, 1 fej v...
Elkészítési idő: 2 nap Nehézség: KönnyűElkészítése: A hagymát kevés olajon megdinszteljük, közben a húst is felkockázzuk és hozzáadjuk. Felöntjük egy kevés vízzel és hagyjuk főni. Közben a répát és a burgonyát felszele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A húst megmossuk, majd – miután a nedvességet leitattuk róla – 1,5-2 centis kockákra vágjuk. A hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a hússal együtt az ol...
Elkészítési idő: 140 min Nehézség: Könnyű