2 db MAGGI Marhahúsleves kocka
50 dkg édesburgonya
5 dkg medvehagyma
5 dkg juhtúró
50 dkg darált marhahús
10 dkg ementáli sajt
ízlés szerint bors
a sütéshez szükség szerint olaj
15 dkg liszt
1 db nagy tojás
2 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só
2 db 1 cm-es szelet kalács
A MAGGI Marhahúsleves kockákat 1,2 l vízbe tesszük és addig forraljuk, amíg 1 l marad belőle.
A kalácsot késes robotgépben morzsára aprítjuk. Összekeverjük a darált hússal, a tojással, sózzuk, borsozzuk. A masszából golflabda nagyságú golyókat formázunk, a lobogó levesbe engedjük. 2 perc után mérsékeljük a lángot, gyöngyözve főzzük tovább 10 percig. Ha kész, kivesszük a gombócokat, melegen tartjuk. A húslét átszűrjük, félretesszük.
A medvehagymát megmossuk, szárukat lecsípjük, vékonyan felcsíkozzuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a medvehagymát, hagyjuk kicsit megfonnyadni. Hozzáadjuk a juhtúrót, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk, párszor megkeverjük. Felöntjük a megmaradt (kb. fél liter)húslével, 10 percig főzzük. Botmixerrel simára turmixoljuk, majd belereszeljük a sajtot. Mikor felolvadt, alacsony lángon addig főzzük, míg mártássűrűségű lesz. Végül megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
A tócsnihoz az édesburgonyát meghámozzuk, a reszelő durva részén lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk, a tojással együtt az édesburgonyához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatészta-szerűen sűrű elegyet kapjunk. Egy széles serpenyőben kb. 1 cm vastagságban olajat forrósítunk. Egy evőkanálnyi masszát a forró olajba teszünk, a kanállal ellapogatjuk. Mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Tálaláskor egy tócsnira helyezünk egy gombócot, majd leöntjük a mártással.
24 deka darás lisztbe belevagdalunk 18 deka vajat és a nyújtófával könnyedén összedolgozzuk. Most 2 deci tejfölt adunk hozzá, csipet sóval egyetemben és ugyancsak a nyújtófával szé...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézEbből összesen kb. 6 dl illatosító lesz, ilyenkor választhatunk tavaszi illatokat, és ebben az esetben még az se baj ha nem 100 %-s az illóolaj. Piros eper illatú Kék Jácint illa...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a “Kelt pite” módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomó segítségével áttörjük. Hozzáadjuk a vízben áztatott (én vegetát is szoktam rászórni) kinyomkodott zsemlét. Ráütjük a nyers tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű