60 dkg finomliszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
15 dkg kristálycukor
langyos, cukros víz
30 dkg cukrozott kakaópor
5 db tojássárgája
szükség szerint zsír
2 dl olaj
1 dl langyos tejben (kb) 1 ek. kristálycukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba beletesszük a lisztet, a tojások sárgáját, a kristálycukrot, az olajat, a tejet és a felfuttatott élesztőt, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges, még lisztet adhatunk hozzá.
Félretéve a duplájára kelesztjük. Utána kb. 4 részre osztjuk, a tésztát kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, hogy a kakaópor ráragadjon, majd rászórjuk kakaóport és feltekerjük, végül tojással lekenjük.
Egy tepsit kizsírozunk, lisztezünk, beletesszük a feltekert kalácsokat, megkenjük felvert tojással és még egy kicsit pihentetjük.
Utána előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon szép pirosra sütjük.
Ha kisült, langyos, cukros vízzel megkenjük, ettől lesz szép fényes és puha.
1. Összedagasztani, 6 részre osztani. 2. Egyforma téglalapokat sodrunk, megkenjük krémmel, felrolnizzuk, egy kicsit meghúzzuk, félretesszük. 3. 3-ból kalácsot fonunk, ugyan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró. 2. Ezután ke...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészí...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez, sóhoz és tojáshoz. Végül az olvasztott margarint is hozzáadjuk és jól összegyúrjuk. Hagyjuk megkeln...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű