60 dkg finomliszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
15 dkg kristálycukor
langyos, cukros víz
30 dkg cukrozott kakaópor
5 db tojássárgája
szükség szerint zsír
2 dl olaj
1 dl langyos tejben (kb) 1 ek. kristálycukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba beletesszük a lisztet, a tojások sárgáját, a kristálycukrot, az olajat, a tejet és a felfuttatott élesztőt, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges, még lisztet adhatunk hozzá.
Félretéve a duplájára kelesztjük. Utána kb. 4 részre osztjuk, a tésztát kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, hogy a kakaópor ráragadjon, majd rászórjuk kakaóport és feltekerjük, végül tojással lekenjük.
Egy tepsit kizsírozunk, lisztezünk, beletesszük a feltekert kalácsokat, megkenjük felvert tojással és még egy kicsit pihentetjük.
Utána előmelegített sütőben kb. 180-200 fokon szép pirosra sütjük.
Ha kisült, langyos, cukros vízzel megkenjük, ettől lesz szép fényes és puha.
1. A tésztából 4 cipót készítünk, fél órát kelni hagyjuk. 2. Téglalap alakúra sodorjuk, olvasztott margarinnal megkenjük, de csak a kakaósat. 3. Meghintjük cukrozott kakaóva...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, melybe 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk. Meleg helyen 10- 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a resz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tej egy részében kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a megmaradt cukrot, sót, kakaóport és összekeverjük. Jöhet bele a felfuttatott éleszt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál cukorral elkevert langyos tejben. A többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragadna, akkor adunk még hozzá lisztet, de azér...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű