8 dkg liszt
2 tojás
6 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
4 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
4 dkg olvasztott vaj
40 dkg meggy (v. cseresznye)
barna cukor
Karamelles-meggyes öntet:
2 dl meggylé
3 ek barna cukor
cherry-brandy aroma
Egy serpenyőbe felolvasztunk 2-3 ek barna cukrot, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet. Kicsit összeforgatjuk, felöntjük egy kevés meggylével, és ízlés szerint cherry-brandy aromával meglocsoljuk. Pár percig együtt karamellizáljuk, majd a meggyet szűrőbe szedjük, és lecsepegtetjük. Mielőtt a tésztába kerülne, teljesen kihűtjük.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd a közepébe mélyedést csinálunk, és beleütjük az egész tojásokat. Ezután robotgéppel simára keverjük.
Pár perc után hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és az olvasztott vajat. (Mindegyik hozzáadása után alaposan összekeverjük.)
A habtejszínt felverjük úgy, hogy ne legyen túl kemény a hab, majd fakanállal óvatosan az előzőleg kikevert masszához keverjük. Ezután a masszát egy kanál segítségével szitán átnyomjuk.
Egy 1,5 literes formát alaposan kivajazunk, a kihűtött meggyet elosztjuk az alján, majd ráöntjük a tésztát. A tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Egy serpenyőbe állandó keverés mellett felolvasztjuk a barna cukrot, majd hozzáöntjük a meggylét, és ízlés szerint az aromát. Lassú tűzön kevergetve addig főzzük, míg kicsit besűrűsödik. (Amennyiben tálalás előtt kihűlne és besűrűsödne, akkor újramelegítéssel megint eléggé folyós lesz.)
Tálalás előtt a felfújtat porcukorral megszórjuk, és a karamelles-meggyes öntetet kínáljuk hozzá.
A rétes lapokat laponként megkenem olajjal. Ha nagyon száraz, törékeny nedves konyharuhán készítem, azzal tekerem a végén fel. A tölteléket elkészítem, minél nagyobb felületen rás...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KözepesElkészítés A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. (A tojásfehérjéből habot verünk a cukorral. ) A megkelt tésztá...
Elkészítési idő: 90 Nehézség: KözepesA liszthez adjuk a porcukrot, összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk citrom levét, az átszitált sütőport és a tojások sárgáját, majd összegyúrjuk. A kosárkaformát va...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA leveles tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 2 milliméteresre, majd vágd fel kisebb téglalapokra. Sorakoztasd vajjal kikent tepsibe, és előmelegített sütőben, 150 f...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Nehéz