1 kg sertés darált hús
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
zsír
pirospaprika
só
bors
1 doboz sűrített paradicsom
1 üveg paradicsomlé
1 kisebb füstölt csülök
füstölt szalonna
3 közepes fej édes káposzta
2 gerezd fokhagyma
A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.
A hagymákat zsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom a sűrített paradicsomot, a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.
A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.
A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék (vagy bogrács) aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott pirított szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat.
A csülköt kisebb darabokra vágom és minden sor káposztára rakok egy sor csülköt. A végén felöntöm vízzel hígított paradicsomlével majd készre főzöm.
A hozzávalókat tegyük egy tálba, majd alaposan kavarjuk össze. Formázzunk kisebb gombócokat kézzel, de akár kanállal is kiszaggathatjuk. Egy serpenyőben felhevített olajban addig s...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűHámozzuk meg és főzzüka burgonyát 15 percig sós vízben, majd szűrjük le. Olajozzunk ki egy hőálló tálat, majd karikázzuk bele a burgonyát. Tegyük bele a tejfölbe a le...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A szalonnát apró kockákra vágom, a hagymát, fokhagymát szintén. A csülökről lefejtem a húst és csíkokra vágom, a rizst megmosom. 2. A felaprított szalonnát elkezdem sütni, ha k...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA krumplit megpucolom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. Vajat olvasztok, beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, majd lassan felöntöm gyakori kevergetés mellett forró tejjel. S...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű