Tészta (22*32 cm-es tepsihez):
30 dkg liszt
2 tojássárgája
1 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 dkg vaj
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet só
reszelt citromhéj
Töltelék:
50 dkg túró
1 kg szilva
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 tojásfehérje
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
Szóráshoz:
10 dkg darált dió
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor
A langyos, cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojás sárgákat és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát és formáljuk két gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.
A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és távolítsuk el belőle a magot.
A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.
A darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.
Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki 22*32 cm-es tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe)
Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen.
Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek)
A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Az almát alaposan megmosod, majd pl. nokedli szaggatón lereszeled. Eszedbe ne jusson megpucolni! Egyrészt időpocsékolás, másrészt sokkal finomabb az íze, ha héjastól sül meg. Bőség...
Elkészítési idő:Gyúrjatok tésztát a hozzávalókból, annyi tejet hozzáöntve, hogy omlós legyen. Ne gyúrjátok túl sokáig, ne legyen gumiszerű, nyúlós a tészta! Ha kész, tegyétek fél órára a hűtőbe....
Elkészítési idő:4 tojásból gáztepsiben piskótát sütünk, feltekerjük és kihűlés után baracklekvárral megkenjük, majd újra feltekerjük és felhasználásig behűtjük. 6 tojásból kakaóval és az olajjal...
Elkészítési idő: 2 óra