a kenéshez tojás
vajas tészta
Készítsünk egy adag leveles vajastésztát, de most csak 0,5 dkg élesztőt tegyünk bele
Négyszeri hajtogatás és pihentetés után nyújtsuk ki 36×36 cm méretűre, majd sodrófára csavarva fektessük egy nagyobb zománcozott tepsi aljába, és vágjuk ketté
Ha a tepsink mérete kisebb az előírtnál, akkor nyújtsuk a tésztát arányosan szélesebbre, és a deszkán kettévágva két részletben helyezzük a tepsibe
A tészta harmadik (almás tiroli rétes esetén negyedik) hajtogatása után készítsük el a tölteléket
Erre a célra a hagyományos rétesek töltelékeit használjuk
A teljes mennyiségű krémet (2 rúdhoz valót) a hosszabbik oldal mentén folyamatos csíkban rakjuk az egyik tészta közepére
Ezt követően a tészta belső, vágott szélét hajtsuk a töltelékre, majd lazán fordítsuk rá a másik szélét is
A két oldalnak jelentős mértékben át kell fednie egymást, ellenkező esetben a rétes sütés közben szétnyílik
A minél biztosabb rögzítés érdekében a tészta alul lévő szélét kenjük meg 1 felvert tojással, és utána hajtsuk rá a másik szélét, hogy a két réteg összeragadjon
Ezután töltsük meg a másik tésztát is töltelékkel
A két rúdhoz célszerű különböző krémeket használni
Gyümölccsel történő töltés esetén a darált diót a töltelékkel megegyező szélességű sávban szórjuk a tészta közepére
A szójakedvelők a Szójás pirog dupla mennyiségű töltelékéből is készíthetnek tiroli rétest
Végül kenjük meg a rudak tetejét a maradék felvert tojással, gondosan ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára
Fél óráig hideg helyen pihentessük, majd süssük 10 percig erősebb, majd kb
15 percig közepes lángon, amíg a teteje világos pirosra pirul
A hozzávalókat sorrendben, csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. 2 Ha kihűlt, kettévágjuk, és megkenjük lekvárr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból linzert gyúrtam. A hideg, felkockázott vajat elmorzsoltam a lisztekkel, praktikus késes aprítót segítségül hívni. Hozzáadtam a negyedannyit, citromhéjat, a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesFANTA SZELET ELKÉSZÍTÉSE (20X30 CM-ES TEPSIHEZ): A Fanta szelet piskótájához a 4 tojást különválasztjuk. A tojások sárgáját simára keverjük az 5 dkg natúr joghurttal (nem kell...
Elkészítési idő: 1 óra + 4 óra Nehézség: KönnyűKARAMELL: Először a karamell-t készítjük el. Abban az edényben praktikus, amiben sütni fogjuk a süteményt. 5-10 dkg cukrot 3 evőkanál vízzel elkezdjük főzni, mikor világosbarna l...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Nehéz