a kenéshez tojás
vajas tészta
Készítsünk egy adag leveles vajastésztát, de most csak 0,5 dkg élesztőt tegyünk bele
Négyszeri hajtogatás és pihentetés után nyújtsuk ki 36×36 cm méretűre, majd sodrófára csavarva fektessük egy nagyobb zománcozott tepsi aljába, és vágjuk ketté
Ha a tepsink mérete kisebb az előírtnál, akkor nyújtsuk a tésztát arányosan szélesebbre, és a deszkán kettévágva két részletben helyezzük a tepsibe
A tészta harmadik (almás tiroli rétes esetén negyedik) hajtogatása után készítsük el a tölteléket
Erre a célra a hagyományos rétesek töltelékeit használjuk
A teljes mennyiségű krémet (2 rúdhoz valót) a hosszabbik oldal mentén folyamatos csíkban rakjuk az egyik tészta közepére
Ezt követően a tészta belső, vágott szélét hajtsuk a töltelékre, majd lazán fordítsuk rá a másik szélét is
A két oldalnak jelentős mértékben át kell fednie egymást, ellenkező esetben a rétes sütés közben szétnyílik
A minél biztosabb rögzítés érdekében a tészta alul lévő szélét kenjük meg 1 felvert tojással, és utána hajtsuk rá a másik szélét, hogy a két réteg összeragadjon
Ezután töltsük meg a másik tésztát is töltelékkel
A két rúdhoz célszerű különböző krémeket használni
Gyümölccsel történő töltés esetén a darált diót a töltelékkel megegyező szélességű sávban szórjuk a tészta közepére
A szójakedvelők a Szójás pirog dupla mennyiségű töltelékéből is készíthetnek tiroli rétest
Végül kenjük meg a rudak tetejét a maradék felvert tojással, gondosan ügyelve arra, hogy ne folyjon le az oldalára
Fél óráig hideg helyen pihentessük, majd süssük 10 percig erősebb, majd kb
15 percig közepes lángon, amíg a teteje világos pirosra pirul
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Ezután egy másik tálban habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket . Sütő...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a porcukorral és a vajjal összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a tejet is, melyben feloldjuk a szalakálit. Ezután egy mérleg segítségével hét egyenlő részre osztjuk a tésztát, m...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA lisztet ,élesztőt, margarinnal, és tejföllel, egy csipet sóval és a tojássárgájával összedolgozom. Egy fél órát pihentetem. Ezalatt a tojások fehérjét a vaníliás cukkorral és eg...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes