4 adag kész, kifőtt, galuska tészta
6 db tojás
15 dkg parasztkolbász
5 dkg füstölt szalonna
3 szál újhagyma
5-6 levél medvehagyma
só, bors ízlés szerint
Ha nincs maradék galuska tésztánk, pillanatok alatt elkészíthetjük:
45 dkg liszt, én általában, réteslisztből készítem
4 db tojás (L-es méret)
2,5 dl víz
1 teáskanál só
Egy nagyobb, tapadásmentes edényben, a szalonnát apróra vágjuk, kipirítjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a kolbászt és az egészet összeforgatva, néhányszor megkeverve, hagyjuk egy kicsit pirulni.
Amikor a kolbász zsírja elkezd kisülni, a tojásokat egyenként felütjük, és hozzáadjuk. Ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, ügyelve arra, hogy a szalonna és a kolbász is sós.
Mikor a tojás alja elkezd sülni, hozzákeverjük a kifőtt galuskát (nokedlit) és jó alaposan összekeverjük az egészet. Addig sütjük, míg a tojás nagyjából rásül a galuskára, ekkor megszórjuk apróra vágott medvehagymával és tálaljuk.
Nagyobb fazékban, kevés sóval, vizet forralunk.
Míg a víz felforr, tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az egyenként, külön tálkában felvert tojásokat és a vizet. Egy fakanállal, nagy mozdulatokkal összekeverjük a tésztát, nem kell simára kidolgozni, csak amolyan, tessék-lássék módon összekeverjük. Ha túl kemény, öntünk még hozzá, egy kevés vizet.
Miután a víz felforrt, az edény tetejére téve a nokedli szaggatót, egy adag tésztát szedünk bele és vízszintes, húzó-toló mozdulatokkal, beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe.
Miután végeztünk egy adaggal, egy tiszta fakanállal megkeverjük és mikor feljönnek a víz felszínére kimerjük, folyó vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.
Egy tálba téve kevés olvasztott kacsazsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és jól összekeverjük.
A raguval kezdünk: egy lábasban olajat hevítünk, amin megpárolunk egy fej finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, tekerünk rajta egyet és jöhet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit megpucoljuk, félig megfőzzük, és szeletekre vágjuk. Felét egy tepsi aljára leterítjük, megsózzuk. Rámorzsoljuk a darált húst, kevés olajjal meglocsoljuk, só...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA csülköt besózzuk, majd egy mélyebb tepsibe helyezzük, és a darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, a fűszereket, a babérlevelet mellé szórjuk, rászórjuk a fel...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. 2. Félrehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a paprikát. Az enyém házi paprika, nagyon jól fest, tehát előfordulhat,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű