Tészta:
70 dkg süteményliszt vagy finomliszt
25 dkg margarin
2 tojás
15 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
pici só
1 kis doboz tejföl (150 g)
1 dl tej (vagy amennyit felvesz)
1 cs vaníliás cukor
Töltelék:
2 kg alma
15 dkg kristálycukor
50 g mazsola
1/2 cs almáspite fűszerkeverék vagy 2 tk őrölt fahéj
1/2 citrom héja és a leve
2 cs vaníliás cukor
2+1 ek búzadara
tetejére 1 felvert tojás
A tésztához a lisztben elkeverjük a száraz anyagokat, majd a margarinnal, a tejföllel és tojásokkal összegyúrjuk. Ha nagyon száraz a tészta, kis adagokban tejjel lágyítjuk.
Szép homogén, puha tésztagombócot készítünk, folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a margarin visszadermedjen.
Ezalatt az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és durvára reszeljük. Hozzáadjuk a cukrokat és a mazsolát, jól elkeverjük és 10 percre félretesszük.
Miután levet engedett kinyomkodjuk, a gyümölcshúst a mazsolával együtt (a levét le szoktam hűteni és pillanatok alatt elfogy, mert szeretjük) és hozzáadjuk a fűszereket, a citromot, a vaníliás cukrot és 2 ek búzadarát.
Miután a tészta is megdermedt, levágjuk a 2/3-át és lisztezett felületen tpsi méretűre és téglalap alakúra kinyújtjuk.
A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral és belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a szélén egy kicsi peremet felhajtunk az oldalára.
Rátesszük az almatölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd rászórunk az 1 ek búzadarát.
Ennél a fázisnál előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
A tészta 1/3-át is kisodorjuk, befedjük vele a tölteléket és ha kissé kerekre sikeredett, mert a leeső széleit le kell vágni, hogy illeszkedjen, akkor azt összegyúrjuk, kisodorjuk és mintázhatjuk a tetejét.
A pitét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk egy villával, hogy sülésnél a keletkező gőz ki tudjon belőle áramlani és előmelegített sütőbe téve 190 fokon (légkeveréssel) kb 40 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.
A lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Ezután a citromlevével és a tojással nyújtható tészává gyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kiszaggatj...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA banánokat összeturmixoljuk fél deci vízzel, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is összedolgozzuk, majd mehet bele a zabpehelyliszt, a sütőpor, csipet só, kevés vanília. Alaposan elkev...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűhttps://www.facebook.com/photo/?fbid=430638635617247&set=pcb.430639268950517
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrunk majd kettéosztjuk. A tészta egyik felébe kakaóport szórunk. kb.: 2 evőkanálnyit, majd pici tejet adunk hozzá és mindkét darabot jó vékonyra nyújtj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű