4 dl 3,5%-os tej
1.5 evőkanál cukor
1 teáskanál só
50 dkg liszt
2 evőkanál kacsazsír
1 evőkanál kakaó
2.5 dkg friss élesztő
A töltelék :
20 dkg cukor
10 dkg margarin
3 db tojás sárgája
15 dkg mazsola
20 dkg cukor
A tetejére máz
1 dl víz
Langyos tejből veszünk ki 0.5 dl,teszünk bele egy kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és ha barnás buborékos (felfut) akkor jó.
A fele lisztet beleszitáljuk a tálba, hozzátesszük a fele cukrot, sót, a langyos tejet és a felfuttatott élesztő felét, a másik résszel ugyanezt tesszük csak előbb a lisztbe elvegyítjük az 1 kanál kakaót, és utána tesszük hozzá a nedves hozzávalókat. Letakarva langyos helyen kelesztjük, ha duplájára nőtt akkor jó. Kb. 30-40 perc.
Míg kel a tésztánk addig elkeverjük a tojássárgáját a cukorral és a margarinnal.
Kinyújtjuk a fehér cipót megkenjük a margarinos krém felével, rászórjuk a mazsolát, majd feltekerjük, mint a bejglit. A kakaóssal is ugyanígy járunk el.
Amikor megvan a két feltekert kalácsunk, akkor összefonjuk, és úgy tesszük a kizsírozott tepsibe, tojással lekenjük, 10 percet kelesztjük, majd előmelegített, 180 C sütőbe tesszük, aranybarnára sütjük (kb 30-40 perc).
Amíg sül a kalácsunk, cukrot oda tesszük a vízzel együtt főni amikor felolvad a cukor akkor már jó nem kell főzni, a kalácsot ahogy kivesszük a sütőből ezzel öntjük le. Várunk vele 20-30 percet, utána szeleteljük, addigra megszívja magát ezzel a cukros mázzal, másnap is nagyon finom puha.
A tésztát mikor összedolgoztuk jól, akkor 30 percre félre tesszük kelni . Amikor duplájára nőtt elvágjuk 6 egyenlő részre ki nyújtjuk és megkenjük a masszával feltekerjük és meg is...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén - alakja miatt - forgácsfánk. Kiváló recept!
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűKimérjük a 3 dl tejet. Ebből kb. a felét átöntjük egy másik edénybe, beletesszük az 1 e.k cukrot és a mikróban megmelegítjük. Meleg legyen, de ne forró! Utána belemorzsoljuk az éle...
Elkészítési idő: 1 óra+ sülés Nehézség: Közepes~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percig hagyom kelni, fedeles tálban. ~Deszkára borítom, megf...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz