4 dl 3,5%-os tej
1.5 evőkanál cukor
1 teáskanál só
50 dkg liszt
2 evőkanál kacsazsír
1 evőkanál kakaó
2.5 dkg friss élesztő
A töltelék :
20 dkg cukor
10 dkg margarin
3 db tojás sárgája
15 dkg mazsola
20 dkg cukor
A tetejére máz
1 dl víz
Langyos tejből veszünk ki 0.5 dl,teszünk bele egy kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és ha barnás buborékos (felfut) akkor jó.
A fele lisztet beleszitáljuk a tálba, hozzátesszük a fele cukrot, sót, a langyos tejet és a felfuttatott élesztő felét, a másik résszel ugyanezt tesszük csak előbb a lisztbe elvegyítjük az 1 kanál kakaót, és utána tesszük hozzá a nedves hozzávalókat. Letakarva langyos helyen kelesztjük, ha duplájára nőtt akkor jó. Kb. 30-40 perc.
Míg kel a tésztánk addig elkeverjük a tojássárgáját a cukorral és a margarinnal.
Kinyújtjuk a fehér cipót megkenjük a margarinos krém felével, rászórjuk a mazsolát, majd feltekerjük, mint a bejglit. A kakaóssal is ugyanígy járunk el.
Amikor megvan a két feltekert kalácsunk, akkor összefonjuk, és úgy tesszük a kizsírozott tepsibe, tojással lekenjük, 10 percet kelesztjük, majd előmelegített, 180 C sütőbe tesszük, aranybarnára sütjük (kb 30-40 perc).
Amíg sül a kalácsunk, cukrot oda tesszük a vízzel együtt főni amikor felolvad a cukor akkor már jó nem kell főzni, a kalácsot ahogy kivesszük a sütőből ezzel öntjük le. Várunk vele 20-30 percet, utána szeleteljük, addigra megszívja magát ezzel a cukros mázzal, másnap is nagyon finom puha.
1. A szobahőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük, és alaposan kidagasztjuk, amig fényes és ruganyos tésztát kapunk, ez kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk ilyenkor az élesz...
Elkészítési idő: 140 perc Nehézség: KönnyűElső lépésként a vajat olvasztottam meg, és kicsit félre raktam hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szór...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű1. Összedagasztani, 6 részre osztani. 2. Egyforma téglalapokat sodrunk, megkenjük krémmel, felrolnizzuk, egy kicsit meghúzzuk, félretesszük. 3-ból kalácsot fonunk, ugyanígy a m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 deci langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral a tojássárgákat elkeverjük, majd az érett kovászhoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű