300 g lencse
250 g virsli
100 g füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2-3 db babérlevél
ízlés szerint só
1 teáskanál bors
1 teáskanál ételízesítő
1 db pörkölt szaft kocka
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál mustár
1 l víz
Előző este beáztatjuk a megmosott, meg tisztított lencsét. Másnap leszűrjük.
A hagymát apróra vágjuk. A szalonnát fölkockázzuk és zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pirítjuk a hagymát, és a karikára vágott virslit.
Hozzáadjuk a szalonnát a lencsét, a fűszereket és felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
A lencséből kiveszünk kb. 100 g-ot és ételízesítős vízben puhára főzzük.
Ha megfőtt a lencsénk leszűrjük, és turmixgépbe tesszük.
Leturmixoljuk, majd a meg főtt főzeléket besűrítjük vele.
Engedjük összeforrni, és már tálalhatjuk a főzeléket. Aki szereti a tányérján tehet bele ízlés szerint tejfölt.
Elkészítés A kelkáposztát megtisztítjuk, külső leveleit eltávolítjuk, torzsáját kivágjuk és laskára vágjuk. Beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük vízzel, de csak félig kb. A bu...
Elkészítési idő:A megpucolt, megmosott krumplit karikára vágjuk, és a babérlevéllel annyi sós vízben, ami szűken ellepi, megfőzzük. Az olajból a liszttel rántást készítünk, megszórjuk a majoranná...
Elkészítési idő: 0.5 óraA lencsét főzés előtt 1 nappal beáztatom. Mielőtt feltenném főzni, többször átmosom, úgy hogy a szemeket egymáshoz dörzsölöm, így a héja, ami puffádást okoz leválik. A beáztatott l...
Elkészítési idő: 1 óra