35 dkg liszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
+ 1-2 ek tej
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet.
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.
Sajtos besamel A besamelhez vajon megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel, és sűrű krémet főzünk belőle. Sózzuk-borsozzuk és reszelünk bele szerecsendiót. A sajtokat a k...
Elkészítési idő: 1 óra+ Nehézség: KönnyűA burgonyákat héjában megfőzzük, majd héjukat lehúzzuk. Ha már nem forrók burgonyanyomóval összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy telj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.) A langyos tejet e tojások sátgáját, a cukrot és a sót harosra keverjük. 2.) Belekeverjük a darát. Állni hagyjuk legalább 1 óra hosszan. 3.) Bele keverjük a citrom hé...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesMegfőzöm a krumplit, összetöröm, sózom, félignél jobban kihűtöm. Beleteszem keverőedénybe, hozzáadom a tojást, lisztet, amitől gyúrható lesz. Sós vízben kifőzöm.
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű