menu

Családireceptkönyv.hu

Expressz mákos bejgli


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


(1 rúdhoz)
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg szobahőmérsékletű zsír
25 dkg túró
30 dkg finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
12 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1,5 dl tej
3 dkg búzadara
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
fél citrom reszelt héja (bio citrom)
2 kisebb alma (megtisztítva, meghámozva, lereszelve)

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej

Elkészítés:


1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2 percig főzzük (nem kell teljesen megfőzni a darát, csak alacsony lángon 1-2 percig, közben kevergetjük). Elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat - összekeverjük.
A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is belekeverjük a töltelékbe (ha túl sok leve van az almának, akkor picit nyomkodjuk ki - nem kell teljesen szárazra, de azért ne tocsogjon tőle nagyon a töltelék). Félretesszük hűlni.
2. A tésztához egy tálban mixerrel krémesre dolgozzuk a vajat, zsírt, túrót. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzászitáljuk a porcukorral, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra kinyújtunk.
3. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket (a széleinél 1-2 cm-t hagyjunk szabadon). Felcsavarjuk a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, fogpiszkálóval megszurkáljuk jó mélyen a tetejét és oldalát is néhány helyen, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Szeletelve kínáljuk. (aznap is nagyon finom, de szerintem másnap még finomabb)

Expressz mákos bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
h
h

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kuglóf
Kuglóf

Lépés 1 A tejet meglangyosítjuk, egy teáskanál cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarjuk. Kb. 10 percre meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Gluténmentes márványos kalács
Gluténmentes márványos kalács

Habosra keverjük a tojásokat, hozzáadjuk a porcukrot, vizet, olvasztott vajat. A rizslisztet vegyítsük a sütőporral, szitáljuk a porcukros-tojásos keverékhez. Osszuk ketté a tészt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Stollen Drezdai kalács
Stollen Drezdai kalács

A langyos tejbe kavarunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Addig a lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedés csinálunk és hozzáa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk