1 kg félfogós liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
8 dl tejföl
1,5 dkg élesztő
1 sütőpor
1 kk. só
1 késhegynyi szódabikarbóna
2-3 ek. porcukor
4 tojás sárgája
diónyi zsír
citromhéj vagy vaníliás cukor
tej
A sütéshez:
olaj
a mélyedés készítéséhez villára szúrt parafadugóElkészítés
A jó kelt tészta készítéséhez lényeges, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek, langyosak legyenek. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt és elkezdjük dagasztani a tésztát. A tésztának keményebbnek kell lennie, mint a klasszikus fánktészta, ezért langyos tejet csak annyit adjunk hozzá, ha nem elegendő a tejföl, amennyiből egy jó állagú, nem túl lágy tésztát kapunk. Ha már szép sima a felülete és elválik az edény falától, akkor letakarva, langyos helyen hagyjuk megkelni.
Miután a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából másfél centi vastagságúra nyújtjuk. Virágformájú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd kettesével „összeragasztjuk” őket. A megmaradt tojásfehérjéből megkenjük az egyik darab közepét és erre helyezünk egy másik darabot úgy, hogy a szirmok ne egymásra essenek, hanem egymás közé.
Egy lábosba annyi olajat öntünk, hogy a fánkok ne süllyedjenek az edény aljára és jó melegre hevítjük. A virágfánkot nem sütjük forró olajban. Miután belehelyeztük a fánkot a lábosba, rögtön a villára szúrt dugóval egy kis mélyedést nyomunk a közepébe és szép zsemleszínűre sütjük. Miután kiszedtük, lecsepegtetjük róla az olajat és porcukorral valamint lekvárral a közepében kínáljuk. · Frissítve: 7 órája
http://www.mindenegybenblog.hu/nagyi-receptjei/kakaos-foszlos-kalacs-soha-tobbe-nem
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, dagasszuk. (Én ezt kenyérsütőgépben csináltam.) 2. A tésztát kétfelé vesszük. Egyik felébe rakjuk a mazsolát, másik felébe a kakaót a tejjel....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, kettéveszem és a felébe beledagasztom a két kanál kakaóport 2 ek. plusz tejjel együtt. Duplára kelesztem a két tésztát, ez kb. 1-1,5...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű: A lisztet átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Hozzáadjuk a csipet sót, a citrom reszelt héját és a citromlével eloltott szódabikarbónát. A tojássárgát elkavarjuk a cu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű