Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

A jó foszlós kalács tésztája


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 g vaj
25 g élesztő
2.5 dl langyos tej
80 g cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 csapott tk só
400 g finomliszt
100 g rétesliszt ( ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés:



Első lépésként a vajat olvasztom meg, és kicsit félrerakom hűlni.
Majd jöhet az élesztős rész.
Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam.
Ráöntöttem fél dl langyos tejet, és jól elkevergettem.
Ezt is félre, kb 10 perc, amíg elkezd felfutni.
Eközben a lisztet egy nagy tálba szitálom,(szitálva még foszlósabb lesz a kalács) elkeverem a sóval, cukorral. Beleütöttem a tojást, a plusz sárgáját, ráöntöttem a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt.
Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de mikor már összeáll a tészta kiteszem a pultra, és ott dolgozok vele tovább. Ilyenkor még szórok a pultra egy pici lisztet, később a vaj miatt már nem kell.
Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Én ezt úgy csinálom, hogy a tenyerembe veszek keveset a vajból, majd azzal gyúrom tovább. Ismét kis vaj, ismét gyúrás. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát, és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem.
(Ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta.)
Ilyenkor már nem szabad gyúrogatni, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőle.

Trükkök, tippek, praktikák:


Bár milyen kalácshoz jó.

A jó foszlós kalács tésztája

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Velhotes portugál kalács (Annuskám)
Velhotes portugál kalács (Annuskám)

1. A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a vaníliás porcu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fahéjas diós csiga
Fahéjas diós csiga

A lisztet, a tejet, a porcukrot, az 1/4 bögre olvasztott vajat, a tojást, az élesztőt és sót keverjük össze és gyúrjunk belőle lágy, sima tésztát! A begyúrt tésztát konyharuhával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyöngyi
Dán fahéjas csiga
Dán fahéjas csiga

Elkészítése rendkívül egyszerű: a tésztához való összes hozzávalót tedd egy nagy tálba . Az élesztőt nem szükséges felfuttatni. Dolgozd össze egy gombóccá kézzel vagy robotgép dag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Dini
Kalács habcsók töltelékkel
Kalács habcsók töltelékkel

A tejet és a vizet összeöntöttem, meglangyosítottam, majd feloldottam benne a cukrot és az élesztőt. Egy dagasztótálba mértem a lisztet, hozzáadtam a sót, közepébe mélyedést készít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk