menu

Családireceptkönyv.hu

A jó foszlós kalács tésztája


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 g vaj
25 g élesztő
2.5 dl langyos tej
80 g cukor
1 egész tojás + 1 tojássárgája
1 csapott tk só
400 g finomliszt
100 g rétesliszt ( ha esetleg nincs otthon, nagyon finom csak finomliszttel is, akkor 500 g finomliszt)
1 egész tojás a kenéshez

Elkészítés:



Első lépésként a vajat olvasztom meg, és kicsit félrerakom hűlni.
Majd jöhet az élesztős rész.
Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam.
Ráöntöttem fél dl langyos tejet, és jól elkevergettem.
Ezt is félre, kb 10 perc, amíg elkezd felfutni.
Eközben a lisztet egy nagy tálba szitálom,(szitálva még foszlósabb lesz a kalács) elkeverem a sóval, cukorral. Beleütöttem a tojást, a plusz sárgáját, ráöntöttem a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt.
Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de mikor már összeáll a tészta kiteszem a pultra, és ott dolgozok vele tovább. Ilyenkor még szórok a pultra egy pici lisztet, később a vaj miatt már nem kell.
Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Én ezt úgy csinálom, hogy a tenyerembe veszek keveset a vajból, majd azzal gyúrom tovább. Ismét kis vaj, ismét gyúrás. Mikor elfogyott minden vaj, még pár percig átdolgozom a tésztát, és visszateszem a tálba kelni. Letakarom, és 35-40 percre meleg helyre teszem.
(Ez a tészta nem kel olyan nagyra, mint a kenyértészta.)
Ilyenkor már nem szabad gyúrogatni, hogy a levegőt ne nyomjuk ki belőle.

Trükkök, tippek, praktikák:


Bár milyen kalácshoz jó.

A jó foszlós kalács tésztája

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Csokis-mandulás kalács
Csokis-mandulás kalács

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet, és robotgéppel vagy kézzel összekeverjük, majd fokozat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Aranygaluska
Aranygaluska

A cukrozott tejben az élesztőt megfuttatom, a többi hozzávalót kis adagokban hozzákeverem, galuska szerű tésztát kapunk. Ha megkelt a tészta, olvasztott margarinba mártogatott kan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Mákos - diós bejgli
Mákos - diós bejgli

A tésztát előző este készítjük el. A lisztet deszkán elmorzsoljuk a vajjal, rászórjuk a porcukrot és a csipet sót. A tejfölt meglangyosítjuk, beletördeljük és elkeverjük benne az é...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kakaós csiga
Kakaós csiga

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a f...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk