kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből)
40 dkg rétesliszt
25 dkg vaj vagy margarin
(legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)
1 csipet só
2 dl tejföl
A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)
3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
fél zacskó vaníliás cukor
0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyerek, akkor tej helyett lehet rum)
A mákos töltelékhez:
ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák
A lekváros töltelékhez:
10 dkg sűrű házi szilvalekvár
+ a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor
1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrom. Három részre osztom, gömbölyűvé gyúrom, majd letakarom és 15-20 percig pihentetem.
2. Addig összekeverem a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.
3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján pohárral) kiszaggatom. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrom és kiszaggatom)
4. A kör alak alsó részére teszek 1 kávéskanálnyi tölteléket, feltekerem, majd kis kifli alakra formázom.
5. Sütőpapíros tepsire teszem, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig)
6. Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetem a vaníliás porcukorban.
A hozzávalókból meggyúrom a tésztát és elosztom nagyobb és kisseb részre. Nagyobbik tésztát kivajazott, lisztezett 37x27 cm tepsibe egyenletesen bele tapogatom és mehet rá a tölt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA vizet beleöntjük egy kis lábasba, hozzáadjuk a margarint, kakaót és összeforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és a cukrot, majd jól összekeverjük. Ut...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű